Ulagači čekaju oporavak nakon ljetne katastrofe

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2015. u 22:01
Američki je S&P 500 indeks za ovu godinu u minusu od 7,5 posto/REUTERS

Dok ne bude poznato kada će Fed povećati kamate, neće nestati pesimizam na burzama.

Nakon najlošijeg tromjesečja na svjetskim burzama u posljednje četiri godine, globalni investitori očekuju da će listopad opet vratiti apetit za dionicama.

Iako je prvi dan mjeseca bio obećavajući, već je petak donio hladan tuš nakon razočaravajućih podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u. Nakon kineskog tržišta koje već mjesecima tone, trenutno je najlošija situacija na Frankfurtskoj burzi. Njemačke dionice gube na vrijednosti ritmom koji nije viđen od prve grčke dužničke krize prije četiri godine. Nakon što je indeks DAX do proljeća skočio preko 20 posto na krilima upumpavanja novca Europske središnje banke, u odnosu na svoj travanjski vrhunac pao je 23 posto.

 

400mlrd.

eura vrijednosti izgubile su od travnja njemačke dionice

Plastičnije rečeno, njemačke dionice od vrhunca su izgubile 400 milijardi eura na vrijednosti. Na američkom tržištu S&P 500 indeks u minusu je za ovu godinu od 7,5 posto, a Dow Jones 9,5 posto. "Trenutna volatilnost na dioničkim tržištima te pritisci na cijene dionica posljedica su nekoliko čimbenika, pri čemu znatan utjecaj ima neizvjesnost oko podizanja kamatnih stopi od strane američkog FED-a te zabrinutost oko stanja globalne ekonomije", smatra Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Prema njegovu mišljenju, daljnja kretanja na tržištima kapitala uvelike će ovisiti o signalima o stanju ekonomije, koji će se pratiti kroz prizmu kratkoročnih makroekonomskih varijabli.

"Takva volatilnost mogla bi se nastaviti i u idućim danima te bi određeni oprez mogao biti prisutan sve dok investitori ne dobiju konkretan vremenski okvir podizanja kamatnih stopa te dok se ne utvrdi kakve će to efekte imati na gospodarski rast. Investitori će nastojati prilagoditi valuacije dionica na burzi projiciranom rastu ekonomije", smatra Špoljar. Prema navodima CNBC-a američki analitičari i dalje oprezno prate trgovanje, ali vide i sve izraženiji pad averzije prema riziku kod ulagača. VIX indeks, poznat i kao "indeks straha" jer ukazuje na raspoloženje ulagača, trenutno je na razini od 22,5 nasuprot vrijednosti preko 40 u kolovozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close