Ulagači će se fokusirati na hranu, piće i industriju

Autor: Tin Bašić , 02. siječanj 2013. u 22:00
Na početku nove godine veće povjerenje posljedica je napretka ostvarenog na mnogim frontovima, kažu u Wells Capital Managementu

Investitori vjeruju da će ove godine rast vrijednosti dionica biti još izraženiji.

Američki ulagači vjeruju da će se u 2013. godini nastaviti rast dionica koji je započeo u 2012., prenosi CNBC.

I za to, zasada, imaju i razloga. U SAD-u su političari uspjeli postići kompromis i fiskalna litica je zasad izbjegnuta čime se smanjio rizik nove recesije. Gospodarski podaci iz Kine su također ohrabrujući, a analitičari kažu da bi kompanije na tržištima u razvoju mogle zarađivati više zbog čega bi cijena njihovih dionica mogla rasti. Temelj optimizmu primjetan je i u kretanju indeksa S&P koji je u 2012. zabilježio rast od impresivnih 13,4 posto i to unatoč strahovima od recesije i velikoj volatilnosti na tržištima kapitala.

"Na početku nove godine veće povjerenje posljedica je napretka ostvarenog na mnogim frontovima", izjavio je Jim Paulsen, glavni strateg za investicije u Wells Capital Managementu. No kaže i da se strategije ulaganja mijenjaju. Dok su na početku 2012. investitori bili fokusirani na dionice tehnoloških kompanija poput Applea, u ovim trenucima ulaže se u osnovne materijale i industriju. No ulagači su se "zakačili" i na sektore hrane i pića s obzirom na to da te kompanije imaju solidne bilance, jasnu politiku isplaćivanja dividende, a i dobar dio njih ima godišnji rast od najmanje osam posto. "Volimo kompanije poput Pepsija i Yum Brandsa, no nismo fokusirani samo na velike. Ima prilika i na manjim kompanijama", smatra Oliver Pursche, portfelj menadžer u Gary Goldberg Financial Servicesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close