Ukrajinska kriza uzrokovala pad azijskih burzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2014. u 09:06
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog produbljivanja ukrajinske krize, dok je na valutnim tržištima ojačao japanski jen, koji slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog produbljivanja ukrajinske krize, dok je na valutnim tržištima ojačao japanski jen, koji slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru pale između 0,3 i 0,8 posto.

U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Nakon što je u petak dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 terminski indeks pao je jutros 0,7 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu.

Ništa bolje ne očekuje se ni na europskim burzama, s obzirom da su terminski indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu u minusu više od 1 posto.

Posljedica je to produbljivanje krize u Ukrajini tijekom vikenda. Ruske snage su bez prolijevanja krvi zauzele ukrajinski poluotok Krim na Crnom moru koji ima rusku većinu i gdje Moskva ima mornaričku bazu, dok Kijev govori o ruskoj objavi rata i najavljuje opću mobilizaciju kao odgovor na odobrenje koje je ruski parlament dao za intervenciju ruskih vojnika u Ukrajini.

„Pad cijena dionica reakcija je na eskalaciju krize u Ukrajini tijekom vikenda. Kako što to biva u nesigurna vremena, jutros su pod pritiskom rizičnije investicije, dok jača potražnja za onima koje se smatraju sigurnijim utočištem“, kaže Sam Tuck, strateg u banci ANZ.

Jutros su snažno porasle cijene nafte jer se ulagači plaše da bi kriza mogla narušiti opskrbu Europe ruskim plinom koji prolazi plinovodom kroz Ukrajinu. Terminska cijena nafte u Europi skočila je 2 posto, na 111,25 dolara po barelu, najvišu razinu u dva mjeseca.

Zbog krize u Ukrajini ulagači traže sigurnije utočište za kapital, stoga je jutros na valutnim tržištima ojačao japanski jen.

Tečaj dolara skliznuo je 0,4 posto, na 101,25 jena, najnižu razinu u gotovo mjesec dana.

Cijena eura prema 'japancu' pala je, pak, sa 140,50 jena, koliko je iznosila u petak, na 139,80 jena.

Euro je oslabio i u odnosu na američku valutu, pa mu je tečaj skliznuo na 1,3785 dolara, dok je u petak iznosio 1,3802 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close