U ovoj zemlji zbog inflacije bitcoin vrijedi dvostruko više

Autor: Tomislav Pili , 14. studeni 2017. u 14:42
Dok u svijetu bitcoin vrijedi oko 8000 dolara, u Zimbabveu cijena iznosi gotovo 14.000 dolara/REUTERS

Novac se pretače u sve što bi moglo očuvati vrijednost, pa je – uz bitcoin – skočila cijena auta, nekretnina i dionica.

Ako netko misli da je cijena bitcoina tijekom ove godine snažno skočila, trebao bi vidjeti podatke iz Zimbabvea čiji stanovnici u toj kriptovaluti vide jedini spas od financijskog kolapsa u zemlji.

Prema podacima Reutersa bircoin je prošloga tjedna dosegao rekordnu cijenu od 7888 dolara čime mu je vrijednost skočila sedam puta od početka godine. Međutim, na Golixu, bitcoin burzi u zimbabveanskom glavnom gradu Harareu, vlasnik jednog bitcoina može dobiti čak 13.900 dolara, 40 puta više nego početkom godine.

Jedini način zaštite
"Upravo sam promijenio svu svoju ušteđevinu u bitcoin jer je to jedini način zaštite investicije", izjavio je za Reuters Arnold Manhizwa (34), zaposlenik jedne telekomunikacijske tvrtke u Harareu. Naime, iako se sve češće čuju upozorenja kako je bitcoin balon koji samo što ne prsne, ruševine financijskog sustava koje je iza sebe ostavila vlada Roberta Mugabea tjeraju stanovnike te afričke države na rizik.

 

50 posto

iznosi mjesečna stopa inflacije u Zimbabveu, procjenjuju ekonomisti

Vlada je 2009. zbog hiperinflacije napustila zimbabveanski dolar i uvela obračunavanje svih cijena i transakcija u američkom dolaru. To je dovelo do kratkotrajne stabilnosti financijskog sustava, ali je onda "danak" uzela nestašica američke valute. Naime, da bi vlasnici bankovnih računa dobili gotovinu, moraju platiti više. Primjerice, još u siječnju je za stotinu dolara u gotovini trebalo platiti 120 dolara, a sada se "tečaj" povećao na 180 dolara.

Iako vlasti tvrde da stopa inflacije ne prelazi 0,4 posto, dio ekonomista vjeruje da inflacija realno raste po mjesečnoj stopi od 50 posto. Zimbabveanci stoga novac pretaču u sve za što smatraju da će u budućnosti očuvati vrijednost. Cijene automobila, nekretnina i dionica skočile su u nebo, pa je indeks Zimbabveanske burze u posljednja dva mjeseca udvostručio svoju vrijednost.

Blokada kartica
Arnold Manhizwa kaže kako je uložio 20 dolara u bitcoin prije nekoliko mjeseci kada mu se rodila kći. Danas to ulaganje vrijedi 200 dolara. "Ako bih taj novac stavio u banku, ostao bih bez svega", ističe Manhizwa. No, osim kao štit od inflacije, popularnost bitcoina u Zimbabveu rezultat je činjenice da je teško platiti robu kupljenu u inozemstvu jer tamošnje banke ograničavaju i blokiraju transakcije putem kreditnih kartica. Globalna vrijednost svih kriptovaluta  iznosi više od 170 milijardi dolara. Vrijednost bitcoina – najpoznatije kriptovalute – od 2011. svake je godine rasla više od tradicionalnih valuta, osim 2014.  

Komentirajte prvi

New Report

Close