U travnju promet na ZSE pao za petinu, interes za certifikatima skočio za 70%

Autor: Ana Blašković , 06. svibanj 2013. u 17:47
Proljeće na Zagrebačkoj burzi nije donijelo rast prometa/PIX

Ukupni travanjski promet smanjio se na 258,8 milijuna kuna što je 20 posto manje nego u ožujku, a oba indeksa izgubila su na vrijednosti.

Ni desetine financijskih izvješća koji su se tijekom travnja slijevali na Zagrebačku burzu nisu bili dovoljni da zaintrigiraju ulagače i privole ih na burzovno trgovanje.

Prošlomjesečni promet pao je za 20 posto na 258,8 milijuna kuna u odnosu na ožujak, a u 'crveno' su kliznula i oba dionička indeksa. Za razliku od dionica i obveznica, jačeg interesa je ipak bilo za strukturirane proizvode. Promet certifikatima premašio je 29 milijuna kuna i u usporedbi s ožujkom porastao je za gotovo 70 posto pa na Zagrebačkoj burzi kažu da je to "dosad najbolji mjesec po pitanju trgovanja certifikatima".

Pad CROBEX-a
Slabašna burzovna trgovina rezultirala je korekcijom oba dionička indeksa. CROBEX je tako u 21 trgovinski dan ponovno zaronio ispod granice od 2000 bodova; padom od tri posto kraj travnja dočekao je na 1948,39 bodova. Blue-chip indeks CROBEX10 zabilježio je nešto manji pad vrijednosti od dva posto čime se spustio na razinu od 1092,38 bodova. Ostali 'equal weight' indeksi držali su se prilično dobro, a među njima se najvećim rastom od osam posto istaknuo CROBEXturist.U trgovanju dionicama nije bilo većih iznenađenja; najpopularnija je dionica Hrvatskog telekoma koja je činila 17 posto od 203,5 milijuna kuna dioničkog prometa. U fokusu su se našli i Hoteli Makarska sa 26,3 milijuna kuna prometa zbog vlasničkog preslagivanja uoči najavljene privatizacije državnog paketa.

Najaktivniji Erste
Na ljestvici najtrgovanijih dionica slijede Jamnica sa 11,5 milijuna kuna, povlaštena dionica Adrisa sa 11,2 milijuna te Ericsson Nikola Tesla sa 10,2 milijuna kuna, dok preostale dionice s milijunskim prometima ipak nisu uspjele dosegnuti dvoznamenkaste iznose trgovanja. Upravo zahvaljujući certifikatima najaktivniji brokeri u travnju bili oni iz Erste & Steiermärkische banke s udjelom od gotovo 19 posto, odnosno 97,9 mil. kuna od ukupnog prometa. Najviše dionica protrgovano je putem Agram brokera (57 mil. kuna), a više polovice obvezničkog trgovanja odrađeno preko Erstea (23,6 mil. kuna).

Certifikati

U fokusu DAX i nafta

Dok ulagače dionice i obveznice pretjerano ne zanimaju, u fokusu u travnju bili su strukturirani proizvodi. Najviše se trgovalo certifikatima na njemački indeks DAX,  a milijunski promet imao je i certifikat na naftu WTI light. Prvi izbor u prometu certifikata imao je 'turbo long' certifikat na DAX koji je uz pad cijene od gotovo 5 posto imao gotovo 11,5 milijuna kuna prometa u travnju. Promet od 10,9 milijuna kuna odnio je i 'turbo short' certifikat na DAX čija je cijena porasla 6,5 posto. Investitorima je bila zanimljiva i WTI light nafta, odnosno certifikat vezan uz njezino kretanje. 'Turbo short' certifikat u travnju je zabilježio gotovo 19 -postotni rast cijene i promet od 1,06 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Logično kad nam je burza mrtvačnica..pokrenite više val privatizacije, bit će bolje za sve!!!!

New Report

Close