U opreznom trgovanju europske burze blago porasle

Njemački DAX skliznuo je 0,1 posto na 12.010 bodova, Foto: Reuters Njemački DAX skliznuo je 0,1 posto na 12.010 bodova, Foto: Reuters

Ulagače brinu geopolitičke napetosti te predstojeći izbori u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Na europskim su burzama u četvrtak indeksi blago porasli, pri čemu su cijene dionica u potrošačkom sektoru porasle, dok su u naftnom pale. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je u srijedu ojačao 0,2 posto. Londonski FTSE indeks bio je istovremeno na gubitku 0,05 posto, na 7110 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 12.010 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,5 posto, na 5028 bodova.

Najviše je, za 0,8 posto, ojačao potrošački sektor, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Unilevera, nakon što je ta tvrtka objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. S druge strane, pod pritiskom je naftni sektor zbog slabosti cijena nafte.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj te parlamentarne u Velikoj Britaniji. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!