U nedostatku domaćih vijesti Crobexi stagniraju?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2013. u 11:10
Ilustracija

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

 I dok na inozemnim tržištima vlada loše raspoloženje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju znatnije promjene indeksa jer nema važnijih domaćih gospodarskih vijesti, a i prometi su vrlo niski.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,16 posto, na 1.975 bodova, a Crobex10 0,19 posto, na 1.096 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 7 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna manje nego u petak.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je blago pala, za 0,05 posto, na 213,02 kune.

U nešto većem fokusu investitora bila je dionica Đuro Đaković Holdinga, čija je cijena porasla 2,34 posto, na 86 kuna, uz promet od 477,9 tisuća kuna. Jadranski naftovod danas će s konzorcijem kojeg predvodi Đuro Đaković Holding potpisati ugovor o izgradnji pet spremnika za naftne derivate na Terminalu Žitnjak, vrijedan više od 118 milijuna kuna.

„Ne očekujem ni danas veće promjene na domaćem tržištu, pa bi Crobexi i dalje mogli stagnirati, jer nema važnijih vijesti. Prometi od početka prošloga tjedna imaju tendenciju smanjivanja, tako da bi i danas likvidnost mogla biti skromna“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, negativni sentiment izvana ne bi trebao značajnije utjecati na domaće tržište.

Oštar pad cijena zlata, nafte i drugih sirovina izazvao je u ponedjeljak rasprodaju dionica na Wall Streetu, pa su burzovni indeksi zabilježili najveći dnevni pad još od studenoga prošle godine.

Dow Jones indeks pao je čak 265 bodova, ili 1,79 posto, na 14.599 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,30 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 2,38 posto, na 3.216 bodova. To je njihov najveći dnevni pad od predsjedničkih izbora u SAD-u 7. studenoga prošle godine.

Cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je više od 2,5 dolara, na 88,70 dolara po barelu, najnižu razinu od polovice prosinca. Cijena unce zlata pala je, pak, više od 140 dolara, zaronivši po prvi puta nakon dvije godine, ispod razine od 1.400 dolara.

Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, dok je na europskim burzama pad cijena dionica nastavljen treći dan zaredom.

„Zabrinutost oko rasta globalnog gospodarstva negativno utječe na cijene nafte i zlata, pa su dionički indeksi na inozemnim burzama uglavnom u minusu. Loše raspoloženje danas se očekuje i na europskim burzama. Nove smjernice investitorima mogli bi dati ZEW indeks njemačke ulagačke klime i podaci o industrijskoj proizvodnji u SAD-u“, zaključuje Franin.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o cijenama na malo u ožujku, a makroekonomisti procjenjuju da je zbog pada cijena naftnih derivata, slabe potražnje i visoke lanjske baze inflacija pala ispod 4 posto, prvi puta od srpnja prošle godine.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u ožujku potrošačke cijene porasle za 3,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od 3,5 do 3,8 posto.

Od poslovnih vijesti, HUP Zagreb najavio je za 14. svibnja glavnu skupštinu dioničara, na kojoj će predložiti isplatu 16 kuna dividende po dionici. Tražbina za isplatu dividende nastupa 30-og dana od donošenja odluke.

Ukupno bi se tako za dividende izdvojilo 7,19 milijuna kuna, dok bi ostatak lanjske neto dobiti, 20,38 milijuna kuna bio zadržan.

Ujedno, Uprava i Nadzorni odbor predlažu smanjenje temeljnog kapitala za 1,65 milijuna kuna putem povlačenja 4.128 vlastitih dionica. Temeljni kapital HUP-a iznosio bi tada 179,67 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close