U hirovitoj 2016. CROBEX je nadmašio svjetske indekse

Autor: Tomislav Pili , 29. prosinac 2016. u 22:01
Turizam, trgovina i građevinarstvo mogli bi pozitivno iznenaditi iduće godine, Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Indeks Zagrebačke burze ojačao 18 posto, najviše od 2009.

S obzirom na okolnosti, iza nas je odlična burzovna godina – jednoglasna je ocjena sudionika tržišta kapitala. U godini na izmaku indeks Zagrebačke burze ojačao je 18 posto što je najbolji rezultat još od 2009. godine. Ako se uračunaju i dividende, rast je još značajniji – više od 21 posto. Izvedba domaćeg indeksa nadmašuje gotovo sve glavne dioničke indekse, i to u godini koja je u Hrvatskoj bila obilježena političkom nesigurnošću, a globalno s Brexitom, sukobom u Siriji i predsjedničkim izborima u SAD-u, tumači Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

 

20posto u padu

je dionički promet od 1,9 milijardi kuna

Analitičare Raiffeisen banke pogotovo veseli što se CROBEX otisnuo od razine na kraju 2008. i od tada je narastao za 15 posto. “Međutim, tih 15 posto u prosjeku je svega oko 1,8 posto godišnje, što je manje od gotovo svih regionalnih indeksa, s izuzetkom indeksa Ljubljanske i Praške burze. Dakle, bilo bi dobro da se rast nastavi i u 2017. godini”, smatraju u Raiffeisenu. Međutim, znakove oporavka ne pokazuje i promet.

Tijekom ove godine dionički promet iznosio je malo manje od 1,9 milijardi kuna što je 20 posto niže nego prošle godine. Doduše, ukupan promet dosegnuo je 3,8 milijardi kuna ili 8,1 posto više nego u 2015. godini. Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe kako gospodarstvo pokazuje znakove oporavka te vjeruje da burza na neki način anticipira daljnji uzlazni trend.

 

8,1posto rasta

ove godine bilježi ukupni promet od 3,8 milijardi kuna

“Vjerujemo da će iduća godina donijeti bolju likvidnost i veći interes za tržište kapitala te realizaciju dugo najavljivanih privatizacijskih projekata Vlade”, poručila je Gažić. Što se tiče sektora koji bi mogli pozitivno iznenaditi u 2017., u Raiffeisenu smatraju da bi turistički sektor i dalje mogao imati dobre pokazatelje.

“U vezi sa snažnim investicijskim ciklusom u turizmu očekujemo i rast pokazatelja u građevinarstvu. Porezno rasterećenje plaća moglo bi se pozitivno odraziti na maloprodaju”, smatraju u RBA. Davor Špoljar smatra da će se u 2017. pažljivo pratiti naznake ekonomskog rasta i najave turističke sezone, što će onda utjecati ne samo na hotelijere, već i na sve tvrtke izravno ili neizravno vezane za sezonu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close