U dionice iz Kine stranci će ‘ulupati’ 300 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2018. u 22:01
Kineske burze i službeno postaju dio globalnog sustava/REUTERS

Novouključene vrijednosnice morat će početi kupovati svi svjetski fondovi koji prate kretanje tog indeksa.

Stotine milijardi dolara inozemnog kapitala slit će se u kineske dionice nakon što danas započne proces uključenja 230 kompanija u MSCI indeks rastućih tržišta te All Country World indeks.

Kako pojašnjavaju financijski analitičari, radi se o najvažnijem događaju u povijesti kineskog dioničkog tržišta vrijednog više od osam bilijuna dolara koje tako i službeno postaje dio globalnog financijskog sustava.

MSCI je još prošle godine najavio da će uvrstiti dionice kojima se trguje na burzama u Šangaju i Shenzenu u svoja dionička mjerila. Kretanje indeksa rastućih tržišta prati globalna fondovska industrija koja upravlja s 1,9 bilijuna dolara imovine, što znači da će morati početi kupovati novouključene dionice.

Uključenje u dvije faze započinje 1. lipnja, a bit će dovršeno 1. rujna. Dio analitičara procjenjuje kako će na kineske burze u prvom valu stići 20 milijardi dolara kapitala, a nakon punog uključenja, taj bi iznos moga skočiti i do 300 milijardi dolara.

Iskustva Južne Koreje i Tajvana govore da se nakon punog uključenja u MSCI indeks na tamošnje burze u nekoliko godina slilo 600 milijardi dolara stranog kapitala.

 

1,9 bilijuna

dolara imovine imaju fondovi koji prate MSCI EM indeks

"Investitori više ne mogu ignorirati kinesko domaće dioničko tržište. Inozemni ulagači sada nemaju izbora već prihvatiti činjenicu da je kinesko dioničko dio svijeta", kazao je za Financial Times Jinming Hu, izvršni direktor GF International Asset Managementa.

Međutim, dolazak prvih 230 kineskih dionica mogao bi biti tek početak. MSCI je već najavio kako će daljnja uključenja tamošnjih vrijednosnica ovisiti o deregulaciji tržišta, odnosno o omogućavanju većeg pristupa stranim ulagačima i daljnjem ublažavanju kreiranja indeksno vezanih investicijskih proizvoda.

Umjesto dosadašnjih 30 posto, kineske dionice činit će 45 posto sastava indeksa.   

Komentirajte prvi

New Report

Close