U Dalekovodu prodali dionice uoči objave rezultata

Autor: Antonela Zečević; Tin Bašić , 28. veljača 2011. u 22:00

Dionica Dalekovoda pala je na burzi nakon objave nerevidiranih rezultata za prošlu godinu gotovo 12 posto u samo tri dana

Samo nekoliko dana prije objave rezultata nekoliko članova Uprave i Nadzornog odbora Dalekovoda prodalo je znatnu količinu dionica te tvrtke.

Kako je Dalekovod 15. veljače objavio godišnje nerevidirano konsolidarno izvješće u kojem je neto dobit drastično niža nego što se očekivalo, potez visokopozicioniranih menadžera u Dalekovodu je među malim dioničarima otvorio pitanje zakonitosti te prodaje. Nerevidirano izvješće Dalekovoda, naime, pokazuje da je lani dobit iznosila 4,3 milijuna kuna, što je golem pad u odnosu na dobit iz 2009. od 82,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi potonuli su za 31 posto. Tržište je odmah reagiralo te je dionica 15. veljače skliznula 7,1 posto, a ukupno u tri dana gotovo 12. Istodobno je CROBEX skliznuo nešto više od dva posto. Članovi NO-a i Uprave Dalekovoda otpustili su u razdoblju koje je prethodilo objavi izvještaja ukupno 7419 dionica te tvrtke. Član NO-a Ivan Radotić dvanaest dana prije objave izvješća prodao je 2750 dionica, a drugi član NO-a Velimir Đurđević je 27. siječnja prodao dvije tisuće dionica. Nadalje, član Uprave Tomislav Belamarić je 1. veljače prodao 2669 dionica. Ukupno su, prema vrijednosti dionice koja je tih dana bila viša od 300 kuna, mogli za spomenute dionice dobiti oko 2,3 milijuna kuna. Danas bi, kad se cijena dionice Dalekovoda kreće bliže 250 kuna, dobili gotovo pola milijuna kuna manje.

Pravno sve u redu
Iako se ovakva prodaja svugdje smatra insajderskim trgovanjem, u nas je pravno gledajući, čini se, sve u redu. Budući da ni Pravilnik Zagrebačke burze ni Zakon o tržištu kapitala ne spominju izvještaje za četvrto tromjesečje, čiji se rezultati objavljuju istodobno s godišnjim izvješćem, stvorio se svojevrstan manevarski prostor za ovakve postupke. S burze objašnjavaju da je propisano razdoblje u kojem se osobe koje imaju pristup povlaštenim informacijama neke tvrtke moraju suzdržavati od trgovine dionicama te tvrtke regulirano pravilnikom koji pak kaže da je to tzv. blackout razdoblje ograničeno na dva mjeseca. Međutim, isti pravilnik kaže i da se ta dva mjeseca odnose na zabranu trgovine dionicama prije izdavanja revidiranog i konsolidiranoga godišnjeg izvješća, što nije slučaj s Dalekovodovim nerevidiranim izvješćem.

Hanfa promatra
U potezu Dalekovodovih članova NO-a i člana Uprave ništa sporno ne vidi ni Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. U svom tonu Hanfa objašnjava da u razdoblju objavljivanja financijskih izvještaja pojačano nadzire trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a posebno stjecanja i otpuštanja dionica upućenih osoba. “Sva uočena trgovanja upućenih osoba Hanfa razmatra i ako se pojavi sumnja na korištenje povlaštenih informacija, Hanfa će postupiti u skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, bez obzira je li riječ o objavi financijskih izvješća za četvrti kvartal”, stoji u komentaru Hanfe. Dakle, član NO-a Ivan Radotić, posljednja osoba koja je prodala dionice Dalekovoda, a koja je imala pristup informacijama iz godišnjeg izvješća, ogriješit će se o pravila burze te o zakon tek ako Dalekovod svoje revidirano izvješće objavi prije 3. travnja za što ima rok do kraja tog mjeseca.

Pravila

Strogoća na Bečkoj i Varšavskoj burzi
S Bečke i Varšavske burze su potvrdili nam strogoću u sprečavanju insajderskog trgovanja. “Razdoblje Blackout na Bečkoj burzi odnosi se na tri tjedna prije objave preliminarnih kvartalnih izvješća, dok je za preliminarna godišnja izvješća to razdoblje produženo na šest tjedana”, objašnjavaju s te burze. U Varšavi pak kažu da “pojedinci koji imaju pristup financijskim podacima kompanija dionicama tih kompanija ne smiju trgovati dva mjeseca prije objave godišnjeg izvješća”.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Pljačka je nastaljena a glavni pokrovitelji i zaštitnik opljačkanog naroda je SAMODOL

Povraća mi se od lopovluka. No ni prvi niti zadnji put. Ionako sav ovaj svijet polako ali sigurno ide u propast. Samo nam Bog može pomoći.

Bas smo odvratna drzava.Sta drugo reci.

Ako Hanfa ne postupi po Zakonu, tj. ne otvori postupak prema ODGOVORNIM OSOBAMA , koje su iskoristile
svoju poziciju – ostali dioničari trebali bi ostvariti pravo na odštetu zbog OČITOG kršenja Zakona……

Ako za ovo nitko neće snositi nikakve posljedice, gosp. KOSOR šalje loše poruke EUROPSKOJ UNIJI……i ulagačima…

New Report

Close