U 15 dana CROBEX skočio više nego u cijeloj 2010. godini

Autor: Tin Bašić , 17. siječanj 2011. u 22:00

Očekivanja o gospodarskom rastu u Hrvatskoj mogla bi se prenijeti i na tržište kapitala na kojem se nakon dugo vremena aktivnije trguje

Domaće tržište kapitala u prvih je 15 dana ove godine bilo pod utjecajem snažnog optimizma. Dokaz tome je kretanje CROBEX indeksa Zagrebačke burze.

U tom je razdoblju skočio 6,1 posto, što je više od rasta ostvarenog u cijeloj prošloj godini (5,3 posto). No, brojke mogu zavarati. Polumjesečni rast ove je godine, primjerice, bolji od ‘zlatnih’ 2006. i 2007. godine kada je indeks bilježio rast od od 0,7, odnosno 3,4 posto. Tada je na cjelogodišnjoj razini tržište skočilo šezdeset i više posto. S druge strane, lani je u prvoj polovici siječnja CROBEX skočio čak 7,7 posto. No, unatoč tom početnom zamahu godina je skoro zaključena u minusu, a konačni plus bio je posljedica jedino skoka u trgovanju koji je donijela dionica Ine, odnosno ponuda Mola. Iako mnogi tvrde da se ‘po jutru dan poznaje’, ipak je pitanje hoće li i ova godina biti letargična kao i prošla ili će se iznenađujući optimizam s kraja 2010. nastaviti i u 2011.

Očekuje se rast
“Fundamenti kompanija i realne ekonomije prije ili kasnije će odrediti u kojem će se smjeru kretati dionice. Ove godine trebali bi, prema dosadašnjim predviđanjima, imati rast BDP-a, što bi mogao biti pozitivan utjecaj na rast cijena dionica”, izjavio je za Poslovni dnevnik Žarko Buzuk, portfolio menadžer OTP Investa. Ističe kako to još uvijek ne znači da će situacija u nacionalnoj ekonomiji biti bolja. “Hrvatske dionice još uvijek su ispod valuacijskih razina u odnosu na ostala tržišta u regiji. Ne treba očekivati ništa spektakularno, ali postoje temelji za rast dionica”, smatra Buzuk. Njegov optimizam djeli i Goran Vorkapić iz direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke. No, prema njegovim riječima, unatoč tome što je indeks CROBEX skočio više od šest posto, to ne znači da je optimizam toliko snažan koliko kretanje indeksa na to ukazuje. “Činjenica jest da je indeks CROBEX u ovom razdoblju skočio više od šest posto. Međutim, dionica Ine ima veliku težinu u tom indeksu, što je značajno poguralo indeks. Primjerice, kada je u ponedjeljak cijena Ine pala na 3100 kuna, indeks CROBEX je bio u minusu gotovo tri posto. To je tehnički problem kod CROBEX-a”, objašnjava Vorkapić. Iako najveći utjecaj na kretanje CROBEX-a imaju dionice HT-a i Adrisa, Inina vrijednosnica pokazala je da i dionica s nešto manjom težinom od spomenutih, u indeksu može odrediti smjer kretanja tržišta.

Ulagači optimistični
Početni polumjesečni skok CROBEX-a 2002. godine od 6,5 posto doveo je do godišnjeg rasta od 13,3 posto. Također, skok od 6,6 posto 2005. doveo je do rasta od 27,6 posto na kraju godine. “Iako je dosadašnji rast bio uglavnom potaknut rastom Ine, važnije je to da su ulagači ponovno dobili osjećaj za dionice koje su podcijenjene. Teško je prognozirati kretanja tržišta. Bit će rasta i korekcija, ali ova godina trebala bi biti optimistična”, kaže Vorkapić.

Korekcija

Pad samo u 2008.
U posljednjih deset godina, indeks Zagrebačke burze CROBEX samo je jednom u prvoj polovici siječnja imao pad. To je bilo 2008. godine kada je CROBEX pao 3,8 posto, a godinu je zaključio minusom od čak 67,2 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Od prvijenca “političke stabilnost” i antikorupcijske akcije, postali smo gospodarsko čudo, prije nego što smo i počeli raditi 🙂 Tehnološki napredna, inovativna RH je u 15 dana 2011 napravila sa radom i pameću svojih ljudi, da smo najpoželjnija destinacija za traženje posla 😉

Šta je tako teško shvatit da su zapravo samo INA i HT skočili toliko jako da prikažu veliki rast indexa, neke dionice jedva da su se pomakle.

New Report

Close