Tvrtke sa statusom ‘smeća’ do 2022. vraćaju bilijun dolara

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2017. u 22:00
Tvrtke sa 'junk' statusom vrlo su osjetljive na promjenu tržišnih uvjeta/FOTOLIA

Agencija Moody’s upozorava da bi rast kamatnih stopa na financijskom tržištu mogao dovesti u pitanje isplatu.

Više od bilijun dolara vrijedne korporativne obveznice sa statusom "smeća" dospijevaju u sljedećih pet godina što bi će biti velika opasnost za visokozadužena poduzeća ako se pogoršaju uvjeti zaduživanja, procjenjuje rejtinška agencija Moody's.

O koliko se teretu radi dovoljno govori podatak da je 1,06 bilijuna dolara koje će kompanije morati isplatiti do 2022. godine najviša razina duga u petogodišnjem razdoblju od kako Moody's obrađuje te podatke. K tome, 2021. dospijeva 402 milijarde dolara junk obveznica što je najviši iznos ikada u jednoj godini, piše Wall Street Journal. Ako se uračunaju i obveznice s investicijskim rejtingom vrijedne 944 milijarde dolara, do 2021. kompanije u svijetu trebat će isplatiti malo manje od dva bilijuna dolara.

 

402 mlrd.

dolara dospijeva samo 2021., najviše u jednoj godini

Međutim, zbog volumena je mnogo značajniji udjel junk obveznica. Naime, ta je vrsta obveznica vrlo osjetljiva na promjene uvjeta na financijskim tržištima, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smjeru. Trenutno junk korporativne obveznice donose 5,72 posto prinosa, pokazuju podaci Bloomberg Barclaysa, što je najniža razina od rujna 2014. godine. No, tako povoljni tržišni uvjeti nisu postojali do prije samo godinu dana.

Početkom prošle godine, uslijed strahovanja da SAD klizi u još jednu recesiju, prosječan prinos na junk obveznice dosezao je 10 posto. Čak i bez velikih tržišnih poremećaja, rast kamatnih stopa može smanjiti novčani tok kompanija te tako ograničiti sposobnost servisiranja duga, ističe Tiina Siilaberg, potpredsjednica i starija analitičarka Moody'sa.   

Komentirajte prvi

New Report

Close