Tvornica Bondovih auta izlazi iduće godine na burzu

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2017. u 22:00
O izlasku na burzu u Aston Martinu razmišljaju još od 2011. godine/FOTOLIA

U britanskom proizvođaču vjeruju da bi ih tržište moglo vrednovati slično talijanskoj kultnoj marki.

Ohrabren uspjehom Ferrarija, britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin razmatra izlazak na burzu iduće godine. Prema tvrdnjama upućenih izvora Bloomberga, tvornica čiji su se automobili proslavili u serijalu filmova o Jamesu Bondu mogla bi svoje dionice uvrstiti na Londonskoj burzi. Izvori dodaju kako službeni proces inicijalne javne ponude (IPO) neće biti pokrenut prije objave financijskog izvješća za ovu godinu.   

 

2,3 mlrd.

funti mogao bi na burzi vrijediti Aston Martin

Skok profitabilnosti 
Izvori procjenjuju da bi Aston Martin mogao biti vrednovan slično kao i Ferrari koji je u listopadu 2015. uvrstio svoje dionice na Njujorškoj burzi.

Od početka trgovanja do danas cijena Ferrarijevih dionica povećana je 62 posto, a trguju se po približno 14 godišnjih bruto zarada. To bi značilo da bi britanski proizvođač tržište moglo procijeniti na najviše 2,3 milijarde funti, odnosno tri milijarde dolara. Kompanija je objavila kako ove godine očekuje da zarada prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amrtizacije (EBITDA) s lanjskih 101 milijun funti dosegne između 160 i 165 milijuna funti. U Aston Martinu tvrde kako je pitanje bilo kakve promjene vlasničke strukture pitanje za dioničare. 
 

Ideja o IPO-u nije nova 
Najveći dioničar je talijanska investicijska kompanija Investindustrial koja je 2012. kupila 37,5 posto dionica. Ostala dva velika dioničara su kuvajtske kompanije Dar i Adeem Investment. Iz Investindustriala su za britanski medij poručili kako trenutno ne rade na IPO-u Aston Martina. Međutim, ideja o izlasku na burzu nije potpuna novost što se tiče te tvornice. Još 2011. godine bivši glavni izvršni direktor Ulrich Bez je izjavio kako bi IPO bio prirodni izlazak za investitore.
 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close