‘Tržište već neko vrijeme ne reagira na loše makroekonomske pokazatelje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2013. u 11:24
Ilustracija

Ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuju znatnije oscilacije Crobexa, jer je dio investitora i dalje na blagdanskom odmoru, nema važnijih poslovnih vijesti.

Ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuju znatnije oscilacije Crobexa, jer je dio investitora i dalje na blagdanskom odmoru, nema važnijih poslovnih vijesti, a i svjetske se burze stabiliziraju nakon snažnog rasta proteklih dana. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,41 posto, na 1.770 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,05 posto, na 986 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije. „Ne očekujem ni danas znatnije oscilacije Crobexa, jer se čini da je veći dio domaćih investitora još uvijek na blagdanskom odmoru, a i nema važnijih poslovnih vijesti. U nešto većem fokusu mogla bi se ponovno naći dionica Ericssona Nikole Tesle, kao i proteklih dana“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome prošle godine, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje deveti mjesec zaredom. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u studenome u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 5,9 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 5,4 do 6,5 posto.

Bio bi to već deveti mjesec zaredom kako potrošnja pada i veći pad nego u listopadu, kada je promet u trgovini na malo oslabio 5,7 posto. „Budući su aktivnosti investitora slabe, tržište već neko vrijeme ne reagira na loše makroekonomske pokazatelje“, navodi Bešević Vlajo. I na inozemnim se burzama cijene dionica stabiliziraju nakon dva dana snažnih dobitaka.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale – Dow Jones indeks oslabio je 0,16 posto, dok je S&P 500 pao 0,21 posto, a Nasdaq indeks 0,38 posto. Zahvaljujući dogovoru između republikanaca i demokrata o smanjivanju proračunskog deficita, u prethodna dva trgovinska dana S&P 500 indeks skočio je snažnih 4,3 posto, stoga se konsolidacija cijena dionica očekivala.

Euforija je splasnula i zbog toga što demokratima i republikancima idućih mjeseci predstoje daljnji naporni pregovori po pitanju smanjivanja proračunskih rashoda i dozvoljene razine državnog zaduživanja.

Ulagače je pokolebao i zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke koji je pokazao da nekoliko čelnika Feda smatra da bi se programi otkupa imovine trebali smanjiti ili sasvim ukinuti do kraja 2013. godine. I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros zbog toga pale.

„Investitori očekuju danas objavu ključnog izvješća s američkog tržišta rada. Analitičari procjenjuju da je u proteklome mjesecu u američkom gospodarstvu broj radnih mjesta povećan za 150.000 osoba, te da je stopa nezaposlenosti ostala na 7,7 posto. Bude li zaista tako, to bi moglo ojačati povjerenje potrošača i utjecati na rast potrošnje“, zaključuje Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close