Tržišta reagirala na rezultate američkih izbora: Azijske burze blago porasle nakon izbora za Kongres

Foto: Reuters Foto: Reuters

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,1465 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon što su rezultati izbora u SAD-u pokazali da će demokrati dobiti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a republikanci zadržati većinu u Senatu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,2 posto. U Južnoj Koreji i Singapuru blago su pale.

Preuzimanje kontrole u Zastupničkom domu omogućit će demokratima blokiranje zakonskih prijedloga predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu i tako mu otežati provođenje njegovih politika.

Rezultati izbora u skladu su s očekivanjima na tržištima i anketama, no ulagači su odahnuli jer je jedna neizvjesnost koja je mjesecima pritiskala tržišta uklonjena.

„Jasno je da će ubuduće Trumpu i republikancima biti teže smanjivati poreze ili regulacije, primjerice, u financijskom sektoru”, kaže Tomoaki Shishido, analitičar u tvrtki Nomura Securities.

I dok će podjela u Kongresu zakočiti neke Trumpove politike, ulagači se nadaju da bi demokrati mogli pristati na, primjerice, prijedloge o povećanju državne potrošnje.

Veliko smanjenje poreza, koje je Trump proveo u prosincu prošle godine, kao i dogovor o potrošnji u veljači, potaknuli su rast američkog gospodarstva, no istodobno su izazvali povećanje proračunskog deficita.

„I dalje postoji prostor za kompromis po pitanju potrošnje, pa čak i s podijeljenim Kongresom, očekujem daljnje fiskalne poticaje. Postoji, također, mogućnost kompromisa u vezi infrastrukturnih ulaganja”, kaže Steve Friedman, ekonomist u fondu BNP Paribas Asset Management.

Zahvaljujući tome, jutros su i američki terminski indeksi u plusu oko 0,3 posto, pa bi danas poslijepodne na Wall Streetu cijene dionica mogle porasti treći dan zaredom.

A na valutnim je tržištima u opreznom trgovanju dolar oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 96,12 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,33 boda.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,25 jena, kao i jučer u ovo doba.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,1465 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile slabiti, nakon što su jučer potonule gotovo 2 posto, jer se ulagači plaše da će ponuda 'crnog zlata' na tržištima porasti, unatoč američkim sankcijama na iranski izvoz. Naime, najveći svjetski proizvođači – Rusija, SAD i Saudijska Arabija – povećavaju proizvodnju.

Na američkom je tržištu jutros cijena barela pala za 0,5 posto, na 61,90 dolara, nedaleko najniže razine od ožujka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!