Trumpovi problemi za burzu nisu nova afera Watergate

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2018. u 22:01
Predsjednik Donald Trump smatra da će tržišta propasti ako bude smijenjen/REUTERS

Postoji mnoštvo pozitivnih ekonomskih i korporativnih vijesti koje čuvaju dionice od malih šokova, tvrde analitičari.

Pravosudni problemi američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su neki promatrači već nazvali "aferom Watergate naših dana" za američku burzu ne predstavlja nikakav razlog za brigu.

Nakon blagog slabljenja američkih burzovnih indeksa u srijedu i četvrtak, otvaranje trgovanja u petak donijelo je izraženiji rast od približno 0,3 posto, koliko su ojačali Dow Jones i S&P 500.

Velika šteta 
Špekulacije o Trumpovu opozivu pojavile su se sredinom prošlog tjedna nakon izricanja presude bivšem šefu njegovog izbornog tima Paulu Manafortu za financijske malverzacije, kao i priznanja bivšeg Trumpovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena da je u posljednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. platio dvjema ženama da ne govore o navodnoj seksualnoj aferi s Trumpom.

 

26 posto

pao je 1974. indeks S&P 500 kada je odstupio Nixon

Predsjednik je u četvrtak upozorio da bi njegova smjena mogla uroditi velikom štetom za američko gospodarstvo, igrajući na svoju najsnažniju kartu kako bi ugušio govorkanja o opozivu. "Reći ću vam nešto, ako ikada budem smijenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni", rekao je Trump u intervjuu emitiranom u četvrtak u emisiji Fox and Friends. Mogućnost opoziva predsjednika potaknula je analize što bi se u tom slučaju dogodilo s burzom. No, paralele sa situacijom iz 1974. godine kada je predsjednik Richard Nixon odstupio zbog afere Watergate danas "ne drže vodu", procjenjuju analitičari za CNBC.

Dijametralno suprotno
Naime, te 1974. godine, kada je Kongres raspravljao o opozivu Nixona, gospodarska i burzovna situacija bila je dijametralno suprotna nego danas. Gospodarstvo se hrvalo s recesijom započetom 1973. godine, cijene nafte skočile su u nebo izazvavši naftni šok, pa su dionice zagazile duboko u "medvjeđe tržište". Nakon što je 1973. indeks S&P 500 izgubio 14 posto vrijednosti, godinu kasnije potonuo je dodatnih 26 posto.

Za razliku od tog razdoblja, danas američkog gospodarstvo izgleda daleko bolje. Prema svemu sudeći, ekonomski rast ove će godine iznositi tri posto, a S&P 500 indeks na rekordnoj je razini. "U kratkom roku tržišta će vjerojatno ignorirati političke naslove na način kao posljednjih dana. Ovo nije 1974. godina: postoji mnoštvo pozitivnih ekonomskih i korporativnih vijesti koje čuvaju cijene dionica od malih šokova", naveo je u bilješci klijentima Nick Colas, suosnivač Data Trek Researcha. "Očekivane zarade kompanija i kamatne stope pokreću cijene dionice i ništa više", dodao je Colan. U drugom kvartalu zarade poduzeća iz S&P-a 500 skočile su 24,6 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close