Trumpov opoziv ne može srušiti Wall Street

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2019. u 22:01
Tržište prati gospodarstvo, a ne tko je u Bijeloj kući, ocjenjuju analitičari, Foto: REUTERS

Burza nije pretjerano uzbuđena poliitčkom predstavom.

Ako je suditi po predviđanjima investitora na američkoj burzi, predsjednik Donald Trump neće biti smijenjen s dužnosti. Prema pisanju CNN-a, investitori smatraju kako trenutno postoji tek 18 posto šansi za Trumpov opoziv od strane Senata koji kontroliraju republikanci.

Daje si na važnosti

Prema ocjeni financijskih analitičara, tržište kapitala u SAD-u za sada uglavnom nije pretjerano uzbuđeno pokretanjem procesa opoziva. Investitori to promatraju kao nastavak političke predstave u Washingtonu, a ne kao događaj koji će značajno izmijeniti prognoze ekonomskog rasta i profitabilnosti kompanija. Međutim, Donald Trump daje si mnogo više ne važnosti kada je u pitanju Wall Street, pa je krajem prošlog tjedna upozorio kako bi njegov odlazak imao ozbiljne posljedice.

 

18posto

šansi daje financijsko tržište za Trumpov opoziv u Senatu

“Ako do toga (opoziva) dođe, tržište će se srušiti”, napisao je američki predsjednik na Twitteru. Međutim, analitičari mu baš i ne daju za pravo. “Burze se ne ruše zbog opoziva, već zbog recesija koje su u pravilu izazvane političkim greškama”, izjavio je Art Hogan, glavni analitičar National Securities Corporationa.

S obzirom da su opozivi američkih predsjednika iznimno rijekti – zabilježena su tek dva u američkoj povijesti – statistika ne nudi čvrsti odgovor u kojem će smjeru tržište krenuti ako Trump bude morao otići iz Bijele kuće. No, Hogan ističe kako recesija početkom 70-ih nije imala ništa sa skandalom Watergate zbog čega je Richard Nixon dao ostavku.

Nejasan utjecaj

Jedini opoziv u suvremenom dobu, onaj Billa Clintona iz 1998. godine, također nije negativno utjecao na Wall Street. Naime, rast cijena dionica se nastavio, a nakratko ga je zaustavila tek propast hedge fonda Long-Term Capital Management te ruska dužnička kriza koja je izbila te godine.

“Burza prati gospodarstvo, a ne tko je u Bijeloj kući”, ocjenjuje Hogan. Ono što burzu mnogo više zanima je razrješenje trgovinskih sporova s Kinom. Za sada je nejasno kako bi se odlazak Trumpa iz Bijele kuće odrazio na trgovinske pregovore s Pekingom.

Komentirajte prvi

New Report

Close