Trump podiže cijenu američkih dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2017. u 21:59
Dow Jones u ponedjeljak je ojačao 0,08 posto/F.B./PIXSELL

Nakon najave velikih infrastrukturnih projekata, Dow Jones raste.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, 12. dan zaredom, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio 'veliku' vijest o ulaganjima u infrastrukturu.

Dow Jones ojačao je 0,08 posto, na 20.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2369 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 5861 bod.Postavivši rekord 12. dan zaredom Dow Jones ponovio je niz iz 1987., a njegov uspon ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 0,9 posto zbog rasta cijena nafte. Optimizam ulagača podržao je i Trump koji je, osim 'velike' vijesti o ulaganjima u infrastrukturu, najavio i 'povijesno' povećanje vojne potrošnje za 9 posto, kao i to da će njegova vlada brzo poduzeti regulatorne reforme.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima već mjesecima podržavaju rast cijena dionica, no dosad nije predstavio konkretne planove. Ulagači se nadaju da će Trump objaviti jasnije obrise ekonomskih politika. "Nadamo se jasnijoj slici, što bi moglo potaknuti kupnju ili prodaju dionica", kaže Bucky Hellwig, iz fonda BB&T Wealth Management. 

Komentirajte prvi

New Report

Close