Trump bi ukinuo objavu kvartalnih izvješća tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2018. u 15:12
Foto: Reuters

Predsjednik je zatražio od SEC-a, glavnog financijskog regulatora, razmatranje promjene režima.

Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je inicijativu koja bi smanjila zahtjeve za poslovnim izvješćivanjem, no ekonomisti smatraju da će inicijativa – ako i zaživi – imati vrlo ograničeni efekt.

Trump je objavio kako je od Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) – glavnog financijskog regulatora u SAD-u – zatražio razmatranje prijedloga da kompanije umjesto svaka tri mjeseca dioničare i investitore o svom poslovanju izvještavaju dva puta godišnje. Na Twitteru je objavio i kako su ga poslovni ljudi na sastanku uvjerili da će takva promjena omogućiti kompanijama više fleksibilnosti i smanjiti im troškove poslovanja.

"Volio bih vidjeti izvještavanje dva puta godišnje, no vidjet ćemo", izjavio je Trump novinarima koji su ga pitali za pojašnjenje tvita. A među poslovnjacima vatrena zagovornica te ideje je Indra Nooyi, šefica Pepsija koja je početkom mjeseca objavila da u listopadu odlazi s kormila te kompanije u kojoj radi već 24 godine. U izjavi poslanoj elektroničkom poštom Nooyi je istaknula kako mnoštvo sudionika tržišta diskutira kako bolje orijentirati kompanije prema dugoročnijem pogledu na poslovanje.

"Moji su komentari dani u širem kontekstu i uključuju preporuke za razmatranje harmonizacije europskog i američkog sustava financijskog izvješćivanja", dodala je Nooyi, a prenosi Reuters. Dio investitora i analitičara smatra kako Trumpov prijedlog ima smisla jer bi uistinu smanjio troškove izrade financijskih izvješća. U suprotnom taboru pak prevladava razmišljanje da je tromjesečno izvješćivanje ključno za investicijske odluke te da su bolja vrednovanja dionica američkih kompanija rezultat toga.

Promjena na polugodišnji ritam izvješćivanja donijela bi kolebljivost na burzama, smatraju protivnici te ideje. Međutim, čak i ako se SEC složi sa Trumpovim prijedlogom, kompanije uvrštene na burzi će se vjerojatno držati sadašnjeg režima kako ne bi razljutile dioničare, smatra Ed Yardeni, osnivač Yardeni Researcha. "Za početak, koja je razlika između tri i šest mjeseci? U oba slučaja radi se vrlo kratkoročnom razdoblju", komentirao je Yardeni.  

Komentirajte prvi

New Report

Close