Tko ne želi poštovati pravila burze, neka ode

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2014. u 22:00
Petar Pierre Matek, čelnik Hanfe/Žarko Bašić/PIXSELL

Hanfa će posebno rigorozna biti prema mirovinskim fondovima od kojih ima visoka očekivanja.

Mirovinske fondove i kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi uskoro očekuje stroži nadzor regulatora.

Kako je u petak na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije najavio predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Petar-Pierre Matek, jačanje nadzora je potrebno s obzirom na promjenu zakonske regulative ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. "Prema mirovinskim fondovima biti ćemo osobito rigorozni. No, pod nadzorom će biti i izdavatelji čije su vrijednosnice izlistane na Zagrebačkoj burzi. Tko ne želi poštovati pravila Burze i tko ne želi biti kotiran, neka se izlista", poručio je Matek iz Rovinja.

 

Matek

'Famozna kratka prodaja' mogla bi startati od ožujka 2015. ako SKDD dobije odobrenje ESMA-e

U samom vrhu
Kad su mirovinski fondovi u pitanju, regulator financijskih tržišta od njih u budućnosti ima najveća očekivanja. Prema Matekovu mišljenju, regulatorna letvica u njihovu slučaju postavljena je vrlo visoko. "Vjerujem da hrvatski mirovinski fondovi mogu biti u samom europskom vrhu", smatra Matek. Osvrnuvši se na ostale sudionike na tržištu kapitala, promjene očekuju Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Tako će se s početkom operativnog rada SKDD-CCP-a omogućiti i dugo očekivani "short selling", odnosno kako ju nazvao čelnik Hanfe, "famozna kratka prodaja". "Očekujemo da će europski financijski regulator (ESMA) dati odobrenje za SKDD-CCP do ožujka 2015. godine. Ako odobrenja ne bude, vratit ćemo se na pojedinačnu namiru što će biti veliki korak unazad za tržište", istaknuo je Matek.

Fondovi su inovativni
Osvrnuvši se na investicijska društva, kolokvijalno poznatije kao brokerske kuće, Matek je mišljenja da su one dosad iskoristile su tek manji dio mogućnosti koji im dopušta novi regulatorni okvir. "Većina njih i dalje kao da nešto čeka i nisu se uspjeli maknuti dalje od prosljeđivanja kupoprodajnih naloga klijenata", dijagnosticirao je Matek stanje industrije koja je prije krize rasla dvoznamenkastim stopama. Za razliku od brokeraja, društva za upravljanje investicijskim fondovima pokazuju nešto više inovativnosti pa su već formirali nekoliko fondova s drugačijim i maštovitijim investicijskim strategijama od uobičajenih, naglasio je Matek. Ipak, situacija je i dalje najteža u fondovskoj industriji "koja nije uspjela nadoknaditi gubitak prihoda", kazao je prvi čovjek Agencije za nadzor financijskih usluga. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pravila burze su jasna kao malo gdje u svijetu . Erste banka s certifikatima radi kako i što želi bez posljedica, a veći investitori u podjeli portfelja međusobno masakriraju dionicu kako im se prohtje.
Tko to ne želi priznati mora otići s burze. SVE DRUGO JE BLA BLA BLA

todorića su kaznili za 600.000 Kn a godinama je dogovarao cijenu milijeka s dukatom.
lrh, belje i drugi slučajevi gdje su notorno oštećeni mali dioničari da ne spominjem.
stvarno hanfa i ovaj matek su primjer jer eu poštenje i Pravednost (PravDA).
[emo_smijeh]

New Report

Close