Tihavi 100.000 novih dionica društva Auto Hrvatska

Autor: Suzana Varošanec , 10. studeni 2015. u 22:01
Tihava zajedno sa članovima obitelji neće prijeći udjel od 25 posto Auto Hrvatske

Sa 44,5 milijuna kuna s povećat će se temeljni kapital matične kompanije izdavanjem nove tranše.

Suvlasnik tvrtke Auto Hrvatska Centar d.o.o. Bogdan Tihava, inače najzaslužniji za razvoj MAN programa na području Hrvatske, BiH i Makedonije, biti će isplaćen od strane matice Auto Hrvatske dd za svoj udjel u društvu Auto Hrvatska Centar. Riječ je o iznosu od 44,5 milijuna kuna s kojim će se povećati temeljni kapital matične kompanije, i to izdavanjem novih 100 tisuća dionica.  

 

445kn

prosječna je cijena dionice u posljednjih šest mjeseci

Prosječna tržišna vrijednost ove dionice u posljednjih šest mjeseci iznosi 445 kuna. U kompanijskoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi stoji i da Tihava sa članovima obitelji neće prijeći udjel od 25 posto Auto Hrvatske. No, po ocjeni stručnjaka to neće rezultirati novčanom, nego papirnatom transakcijom.  Tvrtku Auto Hrvatska Centar sa 110 milijuna kuna temeljnog kapitala prije četiri godine zajednički su osnovali Auto Hrvatska dd (52 posto udjela) i Bogdan Tihava (48 posto udjela) radi odvojenog, lakšeg i preglednijeg upravljanja financijama u okviru poslovne grupe.

Jedan od razloga je bila i uskladba poslova financiranja sa zakonskim propisima o financijskom poslovanju.  Tihavin suvlasnički udio sastojao se od protuvrijednosti 135 tisuća dionica Auto Hrvatske. Neslužbeno se doznaje da je novo povezano društvo trebala biti interna banka cijele grupe. Naime, osnivanje je navodno i uslijedilo kao reakcija na donesene izmjene zakona o PDV-u koje su ukinule PDV na kamate i za subjekte iz nebankarskog sektora. Godine 2011. smanjen je i temeljni kapital matične kompanije za 16 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close