Teroristi nisu uplašili burze, čeka se dodatni poticaj ECB-a

Autor: Tomislav Pili , 16. studeni 2015. u 22:01
Njemački DAX i londonski FTSE bili su u zelenom, a pariški CAC oslabio je blagih 0,1 posto/REUTERS

Napadi mogu kratkoročno pogoršati sentiment, ali nemaju utjecaja na fundamentalna kretanja.

Unatoč upozorenju potpredsjednika Europske središnje banke (ECB) o mogućim negativnim utjecajima, ulagače na europskim burzama u ponedjeljak nije preplašio teroristički napad u Parizu koji je potresao svijet u petak.

Većinom trgovanja najvažniji europski burzovni indeksi bili su u plusu, pa je nakon 16 sati njemački DAX bio u plusu 0,15 posto, a londonski FTSE 0,3 posto. Jedino je pariški CAC bio u blagom minusu od 0,1 posto. Kako je komentirao Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo Alpe Adria banke, globalni su ulagači već navikli na ovakve šokove. "Čak i nakon napada na njujorški WTC 11. rujna 2001. burza je u prvom tjednu izgubila 11 posto vrijednosti, ali su se indeksi potom brzo oporavili.

 

80mlrd.

eura mjesečne kupovine imovine očekuje se od ECB-a

Teroristički napadi kratkoročno pogoršaju sentiment, ali nemaju utjecaj na fundamentalna kretanja u ekonomiji", smatra Stojić. S druge strane, potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio u svom govoru u Frankfurtu je istaknuo kako bi napadi u Parizu mogli otežati sve probleme s kojima se već eurozona suočava, dodajući da tržišta zasad reagiraju mirno. Daljnja bi zbivanja povezana s tim napadom mogla narušiti povjerenje kućanstava i ulagača, pojasnio je Constancio.No, analitičari ocjenjuju kako bi upravo takav stav ECB-a trebao ohrabriti ulagače.

Naime, ako dođe do usporavanja europskog gospodarstva, ECB će najvjerojatnije dodatno povećati monetarne poticaje, a što je već najavljeno ako bude potrebno. Tržišta naveliko očekuju da će ECB već nakon sjednice 3. prosinca povećati mjesečne kupovine imovine s postojećih 60 milijardi na 80 milijardi eura, te produljiti primjenu programa "teškog" bilijun eura i nakon rujna iduće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close