Teroristi i polagani gubitak vjere u Trumpa srušili burze

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2017. u 22:01
Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija/FOTOLIA

Europske burze šokirao je napad u Barceloni, a azijska i američka tržišta sumnja u ekonomske reforme.

Šok nakon terorističkog napada u Barceloni te nesigurnost u ispunjenje ekonomskih obećanja predsjednika Donalda Trumpa oslabili su krajem tjedna burzovne indekse širom svijeta. Na vodećim europskim burzama indeksi su se u petak "crvenili", a najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija. 

Loše raspoloženje 
Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 15.30 sati bio je u minusu 0,8 posto, prateći tako gubitke na Wall Streetu i azijskim burzama. Istodobno, londonski FTSE 100 indeks bio je na gubitku jedan posto, na 7313 bodova, a istovjetni postotak pada bilježio je i pariški CAC koji se spustio na 5095 bodova. Njemački DAX najviše se odupirao negativnom sentimentu bilježeći 0,4 posto minusa, pa je vrijedio 12.156 bodova.

 

0,8 posto

gubio je u petak paneuropski Stoxx 600 indeks

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija, u prosjeku za 1,4 posto. Pritom su dionice zrakoplovnih kompanija Easyjeta, Ryanaira, British Airwaysa i Lufthanse potonule između 2,3 i 3,2 posto. Povlačenje kapitala iz rizične imovine uzeo je danak i među bankarskim dionicama, čije su cijene prosjeku pale 1,2 posto. Lošem burzovnom raspoloženju pridonio je i gubitak vjere investitora u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 1,18 posto, na najnižu razinu u protekla 3,5 mjeseca od 19.470 bodova. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih potonuo je u petak ujutro 0,7 posto. Ipak, od početka tjedna i dalje je u plusu i to za 1,4 posto, zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Sve manja podrška 
"Sve manja podrška i poduzetnika i političkih saveznika Zapadnom krilu nastavit će nagrizati povjerenje investitora u gospodarski program predsjednika Trumpa. Dolar uglavnom ostaje u stanju konfuzije i bez pravih smjernica, s jedne strane podržan poboljšanim američkim makroekonomskim pokazateljima, a s druge strane opterećen problemima u Bijeloj kući", ocjenjuje Stephen Innes, iz brokerske kuće Oanda u Singaputu.

Otvaranje trgovanja na Wall Streetu u petak donijelo je dodatno spuštanje vrijednosti dionica nakon što je u četvrtak zabilježen najoštriji pad u protekla tri mjeseca. Podsjetimo, S&P 500 indeks potonuo je u četvrtak 38,1 bod ili 1,5 posto, na 2430 bodova, što je njegova najniža razina od 11. srpnja. Ujedno, po prvi put od izbora 8. studenoga lani potonuo je dva dana zaredom više od jedan posto. Dow Jones završio je s gubitkom od 274,14 bodova ili 1,24 posto, na 21.750 bodova, a tehnološki Nasdaq za 1,94 posto za 6221 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close