Tehnika: Više je razloga zašto smo podbacili u devet mjeseci

Foto: T. Miletić/PIXSELL Foto: T. Miletić/PIXSELL

Prema zadnjim podacima, gubitak iznosi 25 milijuna kuna, a tvrtka raspolaže sa 140 milijuna kuna vrijednosti radova za 2019.

Zagrebačka građevinska kompanija Tehnika očekuje okončanje postupka predstečajne nagodbe do kraja godine, odnosno najkasnije početkom 2020. Pritom se pokazuje da i u navedenom postupku tijekom ove godine bilježe nastavak negativnog poslovanja, iako važno je primijetiti da je riječ o značajno nižim razinama.

Za razliku od usporednog razdoblja prošle godine kada je gubitak iznosio 98 milijuna kuna, u promatranome razdoblju bila je planirana dobit, no kompanija u kojoj radi 390 zaposlenika taj poslovni plan zbog nekoliko razloga nije ostvarila pa je ostvaren gubitak u iznosu od 25 milijuna kuna.

Inače, ukupni mjesečni prihod po zaposlenome iznosi 5160 eura, gubitak po zaposlenome je bitno viši - 8753 eura, dok s druge strane prosječna mjesečna plaća njezinih radnika u Hrvatskoj iznosi neto 6233 kune te praktički nije rasla.  

U izvješću Tehnike koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi navodi se da je  zbog niza razloga došlo do značajnog podbačaja plana prihoda kao i negativnog rezultata. Prvi je nedostatak ugovorenih radova na početku godine uvjetovanih nemogućnošću dobivanja bankarskih garancija za avanse, dobro izvršenje posla i za garantni period, zatim to su problemi s likvidnošću i nedostatak proizvodnih radnika.  

Prema zadnjim podacima Tehnika raspolaže sa 140 milijuna kuna vrijednosti radova za 2019. Usto, radovi pred ugovaranjem i projekti u pripremi iznose daljnjih 60 milijuna kuna, a svi se odnose na 2020.

"Napominjemo da je realiziran dio mjera i aktivnosti predviđenih planom restrukturiranja. Riješili smo se neprofitabilnih dijelova društva kao što su Projektni zavod, Prodajni centar Jankomir i betonara te smanjili nesrazmjer koji postoji između proizvodnih radnika i tehničko administrativnog kadra", navodi Uprava.

Inače od prodaje dugotrajne imovine tvrtka je ostvarila novčane primitke u iznosu od oko 75 milijuna kuna. Usto, podsjećaju i da je realizirana prodaja dionica u vlasništvu Tehnike ESOP, kojom su prodane radničke dionice novom najvećem pojedinačnom dioničaru Luxury Real Estateu. Nekretnine u vlasništvu jedne od 15-ak tvrtki kćerki Triticuma prodane su privatnoj tvrtki Q Summer, registriranoj tijekom ove godine na dubrovačkom Trgovačkom sudu.

Nadalje, za tvrtke kćeri Tehnika Vrbani i Tehnika Zvonimir pokrenut je predstečajni postupak, dok je za Zlatno jezero iz Koprivnice i TP - Projektiranje pokrenut stečajni postupak.

Uprava očekuje da će i ostale mjere predviđene planom restrukturiranja, uz ugovaranje novih poslova u preostalom dijelu godine i u 2020., stabilizirati Tehniku te je vratiti, kažu, u kakve-takve normalne okvire.

Zaključno iznose i da postupak predstečajne nagodbe za sada ide prema planu uobičajenom dinamikom te se njegovo okončanje očekuje do kraja ove godine, odnosno najkasnije početkom 2020.  

Komentari (2)
  • zvonkac
    zvonkac 11:53 31.10.2019.

    Držite se.

  • Kirin
    Kirin 17:37 30.10.2019.

    Sretno!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!