Tečaj eura na najnižoj razini od početka godine prema dolaru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 15:25
Foto: Thinkstock

Eurom se trgovalo po 1,3455 dolara, što je njegova najniža razina od studenoga prošle godine.

Tečaj eura prema dolaru u današnjem se trgovanju na međunarodnim tržištima spustio na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, jer su bojazni zbog oštrijih sankcija Rusiji i njihov utjecaj na krhki rast eurozone odvratile ulagače od jedinstvene valute.

Eurom se tako trgovalo po 1,3455 dolara, što je njegova najniža razina od studenoga prošle godine. U kasnijem trgovanju stabilizirao se na 1,3468 dolara, što znači da je u blagom plusu od 0,03 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog trgovinskog dana.

Jedinstvena valuta istodobno je bila na gubitku od 0,2 posto prema jenu, skliznuvši na 136,45 jena, što je nedaleko njenih najnižih razina u proteklih više od pet mjeseci. Dolar je, pak, neznatno oslabio prema jenu, na 101,40 jena.

Slabost eura zabilježena je i u odnosu na druge vodeće valute. Pritom je prema britanskoj funti danas oslabio 0,2 posto, na 78,83 penija, što je njegova najniža razina od kolovoza 2012. godine.

"Jača pritisak na euro na prilično širokoj osnovi, a čitav niz čimbenika stoji iza toga. Europa je u trgovinskoj razmjeni izravno izložena Rusiji, posebno Njemačka, tako da bi sankcije potencijalno mogle imati negativan utjecaj na euro", kazao je Ian Stannard, valutni strateg u Morgan Stanleyu.

Stannard je ujedno kazao da najnovije izjave kineskih dužnosnika, sugerirajući na odljev kapitala iz Kine, daju naslutiti da bi rast kineskih rezervi mogao usporiti, što bi značilo smanjenu potrebu za kupnjom alternativnih rezervnih valuta, od kojih je inače najviše koristi imao upravo euro.

Trgovci kažu da je značajno to da je tečaj eura u utorak na zatvaranju prvi put ove godine bio ispod 1,35 dolara, pa se zbog toga jedinstvena valuta čini u tehničkom smislu slabom. Očekuju da bi se mogla spustiti i ispod 1,34 dolara idućih dana ako razočaraju novi pokazatelji iz eurozone, uključujući preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu i Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj.

Što se tiče dolara, unatoč slabijoj od očekivane temeljnoj inflaciji u SAD-u od svega 0,1 posto u lipnju, tržišta i dalje očekuju da će američka središnja banka Fed nastaviti smanjivati program kupnje obveznica i potom podići kamatne stope u drugoj polovini iduće godine.

"SAD će podići kamatne stope iduće godine, dok bi u Europi, s druge strane, mogli svjedočiti daljnjem ublažavanju monetarne politike", kazao je Ayako Sera, viši tržišni ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close