Talijanski Palumbo za Lenac ponudio 92,7 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2018. u 10:02
Ponuda za preuzimanje preostalih 10 milijuna dionica traje idućih 28 dana/Goran Kovačić/PIXSELL

Iako je 9,26 kuna po dionici viša cijena od one po kojoj su Talijani kupovali, ulagači na burzi očekivali su više.

Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak odobrila talijanskom Palumbu ponudu za preuzimanje Viktora Lenca, u ponedjeljak je i službeno ta ponuda objavljena svim dioničarima.

Talijanska brodograđevna kompanija nudi 9,26 kuna po dionici riječkog remotnog škvera.

Neispunjena očekivanja 
S obzirom da je meta preuzimanja malo više od 10 milijuna dionica, talijanska ponuda ukupno teži 92,7 milijuna kuna. Kako se navodi u Hanfinom rješenju, ponuđena cijena viša je od cijene po kojoj su Palumbo i malteška tvrtka P&L Shiprepair Holding koja s njim zajednički djeluje – a čiji su suvlasnici dva sina Palumbova vlasnika, Antonija Palumba – zajednički stjecali dionice Viktora Lenca.

 

4,12 posto

vrijednosti izgubila je dionica Lenca u ponedjeljak

Naime, Palumbo je na Zagrebačkoj burzi kupovao dionice Lenca 25. travnja, zatim od 7. do 11. svibnja te 7. lipnja. No, obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 11. lipnja kada je P&L Shiprepair Holding od zadarske Tankerske plovidbe kupio paket od 3,7 milijuna dionica Viktora Lenca, odnosno udjel od 18,2 posto. Međutim, s obzirom na kretanje burzovne cijene, izgleda da su još do prošlog tjedna investitori očekivali da će Talijani dublje zagrabiti u džep. 

Ulazak mirovinaca
Naime, cijena dionice Viktora Lenca još je u petak iznosila 9,70 kuna. Objavom ponude u ponedjeljak cijena se spustila na 9,30 kuna, preko četiri posto niže, čime je Viktor Lenac bio jedan od većih gubitnika dana.

Među 10 najvećih dioničara Viktora Lenca snažno su prisutni i mirovinski fondovi. Najveći pojedinačni udjel od gotovo 22 posto ima obvezni mirovinski fond kategorije B Erste Plavog. Dobrovoljni mirovinski fond tog društva za upravljanje drži i dodatnih 1,2 posto udjela. Od dobrovoljnih mirovinskih fondova tu je i AZ Profit koji posjeduje malo manje od tri posto dionica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

9,26 je malo. Ali dobro je i to kako je moglo biti.

New Report

Close