Svjetskim burzama i dalje je podrška snažno gospodarstvo

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2017. u 22:01
Vlada konsenzus da je globalna ekonomija u najboljem stanju u nekoliko godina, Foto: Reuters

Globalni burzovni indeksi nastavili nizati nove rekordne vrijednosti.

Nakon snažnog prošlotjednog rasta, globalni burzovni indeksi nastavili su u ponedjeljak s nizanjem novih rekorda, a analitičari smatraju da će im daljnju podršku davati solidno stanje globalne ekonomije. Američki Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq novi su radni tjedan otvorili rekordnim vrijednostima, a “u zelenom” je bila i Europa. S izuzetkom Šangajske burze, u plusu su bili i najvažniji azijski indeksi, a rastom od 0,8 posto predvodila je Hongkonška burza.

Pet tjedana u plusu

Dow Jones i S&P 500 zabilježili su prošloga tjedna peti tjedan uzastopnog rasta, a Nasdaq indeks treći, što se zahvaljuje nizu podataka koji pokazuju da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste. Stabilno rastu i druga najveća gospodarstva u svijetu, od Kine i Japana do Europe, pa je prošloga tjedna Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini.

“Najveći pokretač globalnih tržišta je američko gospodarstvo, a podaci pokazuju da je ono u dobroj formi. Pokazuje se, također, da i Kina raste brže nego što su mnogi očekivali. Stoga su ulagači skloniji riziku, pa se sredstva iz obvezničkih fondova prelijevaju u dioničke”, kaže Hugh Dive, direktor u fondu Atlas Funds Management.

 

14,28posto

porastao je ove godine američki S&P 500 indeks

Pored konsenzusa analitičara da je globalno gospodarstvo u najboljoj formi u posljednjih nekoliko godina, tržišta dionica podržava i nada ulagača u poreznu reformu u SAD-u, kojom bi se porezno rasteretili i kompanije i većina Amerikanaca. Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte jer se ulagači nadaju daljnjim potezima najvećih svjetskih proizvođača u smjeru smanjenja jaza između velike ponude i manje potražnje.

Zbog toga su ulagači zanemarili geopolitičke napetosti, kao što su kriza u Kataloniji i oštra retorika između SAD-a i Sjeverne Koreje. “Teško je zamisliti da bi se ovaj trend stabilnog, ni prebrzog ni presporog, rasta gospodarstva mogao naglo promijeniti. Cijene dionica stoga bi mogle i dalje rasti u skladu s rastom zarada kompanija u svijetu”, kaže Nobuyuki Kashihara, direktor u tvrtki Asset Management One.

Sporiji rast dobiti

A u SAD-u je prošloga tjedna počela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja će idućih tjedana utjecati na usmjerenje tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama.

“Ulagači su pomalo razmaženi nakon snažnog rasta zarada kompanija u prvom i drugom tromjesečju. No, treba imati na umu da su u trećem lanjskom kvartalu zarade počele znatno rasti, pa njihov rast u trećem ovogodišnjem tromjesečju neće izgledati tako snažan”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.     

Komentirajte prvi

New Report

Close