Svjetske i domaće brodarske dionice većinom u padu

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2009. u 22:00

Iako BDI, Baltic Dry Index, bilježi porast od gotovo 200 posto od početka godine dionice brodara ne reagiraju na te vijest

Na tržištu kapitala, kretanja dionica domaćih i stranih brodara su većinom negativna. Na domaćem tržištu, cijena dionice Atlantske plovidbe je pala za 3 posto od početka godine s prometom od 219 milijuna kuna, Jadroplov bilježi pad od 31 posto, a Uljanik plovidba pad od 15 posto.

Od stranih brodara, najveći pad bilježi kompanija Dry Ships s padom od 60,7 posto od početka godine, Ocean Freightu je vrijednost smanjena za 58 posto, dok Diana Shipping bilježi tek blagi rast od 1,1 posto. Baltic Dry Index (BDI), mjera razine brodskih vozarina, postigao je razinu od 2.298 bodova u srijedu, što predstavlja najveću razinu indeksa od listopada prošle godine. U prošlih mjesec dana indeks bilježi rast od 19 posto, dok od početka godine indeks bilježi rast od nevjerojatnih 193 posto. U prvom mjesecu vozarine za brodove bilježile su najveći rast zbog potražnje za prijevozom željezne rude. Kineske željezare su bile povećale svoj narudžbe zbog rasta potražnje željeza i pada zaliha. Međutim, rast prijevoza željezne rude u Kini bio je privremen, što potvrđuju novi statistički podaci. Zalihe željezne rude u Kini su sad povećane za 1,2 posto od početka godine, dok su cijene željeznih proizvoda smanjene za 7,7 posto. Trenutačno ima oko 60,5 milijuna tona zaliha željezne rude u kineskim lukama, dok još 60 do 70 brodova čeka istovar. Dodatno, najveći svjetski proizvođači objavili su smanjenje proizvodnje zbog sve manje potražnje i usporavanja svjetskog gospodarstva. Svjetska banka ovih dana je objavila predviđanja o smanjenju svjetskog gospodarstva po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, što znači sve manju potražnju za željeznom rudom, a ujedno i prijevozom. Analitičari zbog toga predviđaju oslabljenu potražnju za brodovima koji prevoze rudaču i ostale sirovine u sljedećih šest mjeseci.

*Sukladno Zakonu o tržištu vrijednosni papira, ističemo kako su dionice Atlantske plovidbe i Jadroplova u sastavu portfelja kojima upravlja Ilirika vrijednosni papiri d.o.o. i/ili u vlastitu portfelju društva.

Tomislav Žic, www.ilirika.hr

izdvojeno

Manji brodovi poželjni
U međuvremenu, dok vozarine za veće brodove padaju zbog pada kineske potražnje za željeznom rudačom, manji brodovi bilježe rast vozarine zbog povećanog prijevoza pšenice, kukuruza i soje iz Južne Amerike za Aziju. Dnevne vozarine za panamax brodove, brodove koji mogu proći kroz Panamski kanal, bilježe rast od 45 posto u prošlom tjednu. Zbog dovoljno kiše u Argentini očekuje se dobra žetva soje ove godine, što će i povećati izvoz. Sezona žetve soje u Južnoj Americi traje od ožujka do lipnja. Očekuje se i dobra žetva soje i kukuruza u Brazilu, što će isto potaknuti rast izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close