Svjetske dionice prekinule rast nakon šest tjedana

Pod pritiskom se našao i Wall Street/REUTERS Pod pritiskom se našao i Wall Street/REUTERS

MSCI All-Country World indeks koji prati dionice iz 47 država u petak je negativni niz produžio na treći dan.

Zabrinutost oko "zdravlja" globalne ekonomije opet je pritisnula burze, pa je indeks svjetskih dionica zabilježio prekid šestotjedne pozitivne serije.

U petak je indeks MSCI All-Country World koji prati kretanje dionica iz 47 država oslabio 0,3 posto. Time je zabilježio i treći dan gubitka. 

Znatno pogoršanje
Posljedica je to objava o znatnom pogoršanju ekonomskih izgleda u značajnim svjetskim gospodarstvima. Europska komisija u četvrtak je osjetno snizila prognoze za EU i eurozonu. Gospodarstvo EU-a tako bi prema najnovijim procjenama trebalo ove godine porasti 1,5 posto, nasuprot 1,9 posto koliko su u Bruxellesu predviđali u studenome prošle godine. Još je više - za 0,6 postotnih bodova - snižena ovogodišnja procjena gospodarskog rasta u eurozoni, na 1,3 posto.

Banka Engleske je pak smanjila procjenu rasta britanskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,7 na samo 1,2 posto, što bi bio najsporiji zabilježeni rast od financijske 2009. godine kada je gospodarstvo bilo u recesiji. U takvim okolnostima u petak su oslabile cijene europskih dionica, a "ulje na vatru" dolio je i nastavak trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a. Nakon 14 sati paneuropski indeks STOXX 600 bio je u minusu 0,3 posto.

 

2posto

potonuo je u petak indeks Tokijske burze Nikkei

Na azijskim su burzama cijene dionica u petak znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja rasta globalnog gospodarstva, a oprezni su i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,7 posto, pa je od početka tjedna na gubitku 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od dva posto, dok su cijene dionica na burzi u Hong Kongu pale 0,2 posto. Međutim, indeks Šangajske burze skočio je 1,3 posto.

Oživjela strahovanja 
"Ponovno su oživjela strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Uz to, ulagači su zabrinuti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine", kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute. "Od početka godine tržišta su optimistična u vezi dogovora između SAD-a i Kine, no sada su ulagači pomalo nervozni", kaže Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch.

Ovoga tjedna američki trgovinski predstavnici nastavit će u Pekingu pregovore s kineskim predstavnicima, a ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će tada nastojati postići dogovor kako bi se izbjeglo povećanje carina na kineske proizvode predviđeno za 2. ožujka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!