Svjetske burze snažno porasle nakon novih ECB-ovih poticaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 12:24
Reuters

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila nove izdašne mjere za poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje opasnosti od deflacije u eurozoni.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila nove izdašne mjere za poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje opasnosti od deflacije u eurozoni.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,9 posto, na 17.672 boda, dok je S&P 500 skočio 1,6 posto, na 2.051 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 4.757 bodova. To je prvi rast tih indeksa nakon tri tjedna pada.

Još su snažnije porasle cijene dionica na europskim burzama. Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 4,3 posto, na 6.832 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,7 posto, na rekordnih 10.649 bodova, a pariški CAC 6 posto, na 4.640 bodova.

To se zahvaljuje odluci čelnika ECB-a o uvođenju programa kupnje državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno. Program će početi u ožujku, a trajat će do rujna 2016. godine, pa bi njegova ukupna vrijednost trebala premašiti 1.000 milijardi eura.

Ulagači vjeruju da će ovaj program tiskanja svježeg novca konačno potaknuti rast gospodarstva eurozone, s obzirom da dosadašnji pokušaji, od smanjenja kamata ECB-a na rekordno nisku razinu, preko jeftinih dugoročnih kredita, do kupovine imovine, nisu dali željene rezultate.

„Rezultati kvantitativnog popuštanja monetarne politike već su tu, pogledajte euro. Njegov pad je spektakularan, što će biti poticajno za izvoz i povećati povjerenje poslodavaca. Industrijski sektor bit će među najvećim dobitnicima“, kaže Alexandre Baradez, analitičar u tvrtki IG France.

Tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema dolaru više od 3 posto, zaronivši po prvi puta nakon 11 godina, ispod razine od 1,12 dolara. Analitičari kažu da pad tečaja eura za 10 posto potiče rast zarada europskih kompanija za 6 do 8 posto.

Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio automobilski sektor, jer su neki od vodećih ljudi te industrije povećali procjene prodaje nakon što je ECB najavila poticajne mjere.

Snažno su porasle i dionice banaka, koje bi trebale profitirati od povećanog kreditiranja u eurozoni, nakon novih mjera ECB-a.

Zahvaljujući tim dugoočekivanim mjerama monetarnih vlasti, FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je prošloga tjedna 5,1 posto, što je njegov najveći tjedni rast od prosinca 2011. godine. Pritom je dosegnuo najvišu razinu u sedam godina.

U odnosu na početak godine, FTSEurofirst 300 u plusu je oko 8 posto, dok je američki S&P 500 indeks na gubitku. Mnogi analitičari prognoziraju da će ove godine europska tržišta zabilježiti veći rast nego Wall Street, za kojim su posljednjih godina zaostajala.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 3,8 posto, na 17.511 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close