Svjetske burze potaknula poruka Feda o održavanju niskih kamata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2014. u 10:14
Foto: Thinkstock

U četvrtak su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, ponajviše zahvaljujući poruci američkog Feda da će kamate još neko vrijeme ostati rekordno niske, ali i odluci Škota na referendumu da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 1,7 posto, na 17.279 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 2.010 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.579 bodova.

U četvrtak su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, nakon što su dan prije čelnici američke središnje banke poručili da će ključne kamatne stope ostati na niskim razinama još 'neko vrijeme'.

Fed smatra da se situacija u gospodarstvu postupno poboljšava, ali da se, unatoč padu stope nezaposlenosti, tržište rada još nije sasvim oporavilo, dok niska inflacija ostavlja dovoljno prostora za vođenje labave monetarne politike.

„U priopćenju Feda gotovo i nema promjena u odnosu na prethodno, što znači da središnja banka neće žuriti s povećanjem cijene novca. Međutim, projekcije kamata pokazuju da se u dogledno vrijeme treba pripremiti na brži rast kamata nego što se očekivalo“, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

U posebno objavljenim projekcijama vidi se da čelnici Feda idućih godina očekuju brži rast kamata nego prije. Tako procjenjuju da će na kraju 2015. godine kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije tri mjeseca.

No, to nije pokolebalo ulagače jer je već dulje vrijeme jasno da će središnja banka kamate početi povećavati 2015. Ostaje otvoreno pitanje da li u prvoj ili drugoj polovici godine i kojim će tempom poslije kamate rasti.

Dobro raspoloženje na tržištima potaknuli su i rezultati referenduma prema kojima su Škoti s većinom glasova izabrali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je donijelo olakšanje ulagačima koji su strahovali od posljedica raspada UK.

„Za tržišta je ovakav rezultat referenduma najbolji mogući. Jer, da su se Škoti izjasnili za nezavisnost, to bi izazvalo politički kaos koji bi prijetio širenjem po cijeloj Europi“, kaže Ion-Marc Valahu, portfelj menadžer u fondu Clarinvest.

Ulagače je ohrabrio i uspjeh javne ponude dionica Alibabe. Zahvaljujući velikoj potražnji, cijena dionice te kineske kompanije za e-trgovinu određena je na maksimalnih 68 dolara.

Prodajom oko 320 milijuna dionica u IPO-u prikupljeno je 21,8 milijardi dolara, pa je to dosad najveća javna ponuda dionica u tehnološkom sektoru, veća od Facebookove 2012. godine, i treća po vrijednosti u povijesti.

U petak, prvog dana trgovanja dionicom Alibabe na Wall Streetu, cijena joj je skočila za 38 posto, na 94 dolara. To pokazuje da su ulagači spremni na nova ulaganja, premda se cijene dionica na svjetskim tržištima kreću na vrlo visokim razinama, zbog čega dio analitičara, pa i institucija upozorava na mogućnost naglog pada cijena u slučaju zaoštravanja geopolitičkih napetosti u Ukrajini i na Bliskom istoku, te zaokreta u monetarnoj politici američke središnje banke.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, na 6.837 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,5 posto, na 9.799 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.461 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 16.231 bod, najvišu razinu od 2007. godine, prije kolapsa investicijske banke Lehman Brothers i globalne financijske krize. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih japanskih izvoznika zbog slabljenja jena, jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close