Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom zbog ebole i slabosti gospodarstava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2014. u 11:27
Thinkstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ulagače uznemirila vijest o pojavi ebole u SAD-u, a tržišta su bila i pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja.

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ulagače uznemirila vijest o pojavi ebole u SAD-u, a tržišta su bila i pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 0,6 posto, na 17.009 bodova, dok je S&P 500 pao 0,8 posto, na 1.967 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je zaronio na 4.475 bodova. To je drugi tjedan zaredom kako su indeksi pali.

Polovicom tjedna tržišta je uzdrmala vijest o prvoj osobi kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u, što je i prvi takav slučaj izvan Afrike. Strah od širenja tog smrtonosnog virusa izazvao je oštar pad cijena dionica zrakoplovnih prijevoznika i drugih transportnih kompanija.

Ulagače su pokolebali i prodemokratski prosvjedi u Hong Kongu, što bi moglo usporiti rast kineskog gospodarstva, pa su zbog nesigurnosti odlučili pokupiti zaradu i povući se s tržišta.

Tim više što najveća svjetska gospodarstva, izuzev američkog, nisu u najboljoj formi. Niz posljednjih podataka ukazuje na anemičnost industrijske aktivnosti u Kini, Japanu i eurozoni.

Među najvećim je gubitnicima prošloga tjedna bio energetski sektor. Usporen rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, rast tečaja dolara i obilna ponuda izazvali su oštar pad cijena nafte na tržištu, pa su cijene dionica naftnih kompanija skliznule više od 3 posto.

Tjedne gubitke burzovni su indeksi ponešto ublažili tek u petak, nakon vijesti da je u rujnu u SAD-u otvoreno 248.000 novih radnih mjesta, oko 30.000 više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 6,1 na 5,9 posto, najnižu razinu od sredine 2008. godine.

Snažan rast zaposlenosti ukazuje na daljnji oporavak tržišta rada, što je umanjilo zabrinutosti u vezi tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

„Puno je strahovanja na tržištu, pa je posljednjih tjedana izgubilo dio prijašnjih dobitaka. No, vjerujem da je dobro izvješće s tržišta rada otklonilo zabrinutosti u vezi tempa rasta američkog gospodarstva“, kaže Robert Van Batenburg, strateg u tvrtki Newedge USA.

Dio analitičara smatra da bi poboljšanje na tržištu rada moglo navesti američku središnju banku na povećanje kamata prije nego što se očekuje. Međutim, većina ipak smatra da Fed neće povećati cijenu novca prije lipnja iduće godine, što je ublažilo i strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,8 posto, na 6.527 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 posto, na 9.195 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 4.281 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 15.708 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close