Svjetske burze oštro pale na početku godine, na Wall Streetu najgori početak u povijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2016. u 10:13
Foto: Thinkstock

Najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti ponajviše je posljedica previranja na kineskim tržištima, nakon niza podataka koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na svjetskim su burzama u prvom tjednu nove godine cijene dionica oštro pale, što je posljedica slabosti kineskog gospodarstva i tamošnjih tržišta te pada cijena nafte na najniže razine u više od 10 godina.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones potonuo 6,2 posto, na 16.346 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 6 posto, na 1.922 boda, a Nasdaq indeks 7,3 posto, na 4.643 boda.

Najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti ponajviše je posljedica previranja na kineskim tržištima, nakon niza podataka koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagače je uznemirila i kineska središnja banka koja je dopustila pad tečaja juana prema dolaru na najniže razine od 2011. godine, što je izazvalo strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacija valuta ostalih zemalja u regiji.

To je izazvalo oštar pad cijena dionica u Šangaju, pa je u dva dana trgovanje automatski prekinuto zbog pada cijena dionica za 7 posto. Šangajska burza stabilizirala se tek u petak, pa su gubici indeksa na tjednoj razini smanjeni na otprilike 10 posto.

Slabost Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvala je bojazan od pada potražnje, pa su prošloga tjedna oštro pale cijene industrijskih metala i nafte.

Pritom je cijena barela na američkom tržištu u jednom trenutku zaronila na 32,10 dolara, najnižu razinu od kraja 2003. godine. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela prošloga tjedna potonula 10 posto, skliznuvši na samo 32,16 dolara, najnižu razinu od travnja 2004.

Ulagače je na oprez naveo i ugledni investitor George Soros, koji je u govoru na ekonomskom forumu u Šri Lanki istaknuo sličnosti između sadašnje situacije i financijske krize 2008. godine. Kazao je da su globalna tržišta suočena s krizom i da bi ulagači trebali biti vrlo oprezni.

"Početak godine vrlo je slab, pa su ulagači u defanzivi. Suočeni s usporavanjem globalnog rasta, ulagači u ovom trenutku teško nalaze razloga za ulaganje u dionice", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija na 27 bodova, najvišu razinu od kraja rujna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, povećan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika posljednjih dana mijenjalo gotovo 9 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, pa je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo 7 posto. To je najveći tjedni pad tog indeksa od kolovoza 2011. godine, kada je potonuo 10 posto zbog dužničke krize u eurozoni.

Pritom je londonski FTSE prošloga tjedna skliznuo 5,3 posto, na 5.912 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,3 posto, na 9.849 bodova, a pariški CAC 6,6 posto, na 4.333 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 7 posto, što je njegov najveći tjedni pad od početka rujna. Pritom je zaronio na 17.697 bodova, najnižu razinu u tri mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close