Svjetske burze nastavile rasti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2014. u 10:19
Thinkstock

Gospodarski podaci i poslovni rezultati kompanija bili su bolji od očekivanih

Cijene dionica na svjetskim  burzama prošloga tjedna su snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, a ulagače je ohrabrilo i daljnje popuštanje monetarne politike u Japanu. Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 3,5 posto, na 17.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 2.018 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 4.630 bodova. To je drugi tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Do polovice tjedna na svjetskim je burzama vladao oprez, jer su se čekale odluke Feda o monetarnoj politici. Kao što se očekivalo, američka središnja banka ukinula je programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri', koji su uvedeni još 2008. na vrhuncu financijske krize. Do ove godine Fed je mjesečno kupovao obveznice u vrijednosti od oko 85 milijardi dolara, a tiskanjem svježeg novca održavao je kamate niskima, što je podržavalo rast kreditiranja, kao i cijene dionica. Stoga će ukidanjem tih programa tržište izgubiti dio podrške.

No, to se očekivalo, jer je Fed od početka godine postupno smanjivao mjesečne iznose kupnje obveznica kako bi se tržišta prilagodila novim okolnostima u kojima bi manje ovisilo o poticajnim monetarnim mjerama. Ulagače je, međutim, zabrinulo priopćenje u kojemu čelnici Feda izražavaju uvjerenje da gospodarstvo stabilno raste i da se tržište rada oporavlja. Naime, nadali su se opreznijem osvrtu na gospodarsku situaciju, što bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, koje predstavljaju drugu važnu podršku tržištu jer se još od kraja 2008. kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto.

Ipak, ulagače je u četvrtak umirio podatak da je američki bruto domaći proizvod u proteklom tromjesečju skočio 3,5 posto na godišnjoj razini, više od očekivanih 3 posto. Kako su to popratili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, u četvrtak su cijene dionica snažno porasle. U petak im je, pak, daljnju podršku pružila neočekivana odluka Bank of Japan (BOJ) o povećanju iznosa za kupnju državnih obveznica i dionica investicijskih fondova kako bi spriječila novu deflaciju u Japanu.Odluka BoJ-a pokazuje da su japanske monetarne vlasti spremne učiniti sve što je u njihovoj moći da potaknu potrošnju, inflaciju i rast gospodarstva. Ulagači se nadaju da će to, ako zatreba, učiniti i Europska središnja banka, te da američka neće žuriti s povećanjem kamata. "Potez BoJ-a izazvao je euforiju na tržištu. To je odagnalo strahovanja ulagača od posljedica Fedova ukidanja programa kupnje obveznica i pokazalo da su središnje banke krajnje odlučne u borbi protiv deflacije", kaže Pierre Martin, trgovac u Saxo banci. U cijelom listopadu Dow Jones je ojačao 2 posto, S&P 500 2,3, a Nasdaq indeks 3 posto.

U posljednja dva tjedna zabilježen je veliki preokret na tržištu, s obzirom da je polovicom listopada S&P 500 indeksu prijetio pad u područje korekcije, 10 posto ispod prethodne najviše razine.

No, u posljednja dva tjedna taj je indeks skočio više od 8 posto, pa je sada u plusu 9,2 posto u odnosu na početak godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,5 posto, na 6.546 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,8 posto, na 9.326 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 4.233 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 7,3 posto, na 16.413 bodova, najvišu razinu od studenoga 2007. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close