Svjetske burze nadaju se barem djelomičnom primirju Amerike i Kine

Analitičari ističu da se tržište kreće u smjerovima koje određuju vijesti/REUTERS Analitičari ističu da se tržište kreće u smjerovima koje određuju vijesti/REUTERS

Rast cijena američkih dionica u srijedu uslijedio je nakon vijesti da je Kina otvorena za dogovor.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodna dva dana, jer se ulagači nadaju da bi Washington i Peking u predstojećim trgovinskim pregovorima mogli postići barem parcijalni dogovor.

Dow Jones ojačao je 182 boda ili 0,70 posto, na 26.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 posto, na 2919 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 7903 boda. 

Ohrabreni ulagači
Rast cijena dionica uslijedio je nakon izvješća agencije Bloomberg da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SAD-om. Financial Times objavio je, pak, da je Peking spreman povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda. To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da je prethodnih dana tržište bilo pod pritiskom zbog pesimizma uoči nastavka trgovinskih pregovora u Washingtonu 10. i 11. listopada.

"Svakoga dana stižu različite vijesti, pa se tržište kreće u različitim smjerovima. Danas su vijesti pozitivne. Parcijalni dogovor s Kinom barem bi otvorio put za širi dogovor kasnije", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Inverness Counsel. No, kasnije je optimizam splasnuo jer je jedan kineski dužnosnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila "crnu listu" kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva. U fokusu ulagača bio je u srijedu i zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da je većina čelnika američke središnje banke podržala smanjenje kamatnih stopa tog mjeseca.

Zapisnik je pokazao i to da su svi zabrinuti zbog rizika koji prijete zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine i usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ali da postoje različita mišljenja što to znači za američko gospodarstvo. "Nisu svi bili istog mišljenja, no svi su se složili oko koncepta da će monetarna politika ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima. A posljednji podaci, posebice iz proizvodnog sektora, sugeriraju da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate na sjednici u listopadu", kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Smanjivanje u dva navrata
Zbog usporavanja rasta gospodarstva, Fed je od početka godine u dva navrata smanjio ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači se nadaju da će to učiniti i na sjednici ovoga mjeseca, što bi trebalo podržati tržište dionica. Idućih dana u fokusu ulagača bit će i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

I na europskim se burzama u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, a trguje se oprezno. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u plusu 0,1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7170 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5512 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, na 12.079 bodova. Na azijskim se burzama u četvrtak trgovalo oprezno jer ulagači ne žele riskirati zbog niza različitih vijesti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na dan ranije. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,2 posto. U Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, pali između 0,2 i 0,7 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!