Sve oči uperene u ENT, bliži se dan isteka prava na isplatu dividende

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2013. u 10:12
Gordana Kovačević, Ericsson Nikola Tesla. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

U nedostatku važnijih korporativnih vijesti, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, a u nešto većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Ericssona Nikole Tesle jer se bliži dan kada će isteći pravo ulagača na sudjelovanje u isplati dividende.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,18 posto, na 1.918 bodova, a Crobex10 0,01 posto, na 1.076 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,24 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 1,89 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,05 posto na 208 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, sa 1,14 milijuna kuna prometa, i blagim rastom cijene za 0,2 posto, na 295,10 kuna.

U većem fokusu bila je i dionica Ericsson Nikole Tesle, s 930.000 kuna prometa i padom cijene za 0,13 posto, na 1.530 kuna.

„Na domaćem tržištu danas očekujem mirno trgovanje i stagnaciju indeksa jer nema novih korporativnih vijesti. Do kraja tjedna pri vrhu liste najtrgovanijih mogla bi biti dionica Ericssona Nikole Tesle, zbog približavanja dana isteka prava na isplatu dividende“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka Raiffeisenbank Austria.

Ericsson NT isplaćuje dividendu u bruto iznosu od 170 kuna po dionici, što implicira bruto dividendni prinos od 11,11 posto. Datum „ex-dividenda“ je 17. svibnja.

Od važnijih vijesti, danas kreće program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova na tržištu "POS plus" Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kojim se želi 'odlediti' prodaja 20 tisuća novih stanova i time pomoći građevinarima i kupcima.

Kroz POS plus svi hrvatski građani moći će kupiti nove stanove izravno od investitora, izvođača ili pravne osobe u sustavu PDV-a. Najviša kupoprodajna cijena za koju se odobrava zajam je 1.400 eura po četvornom metru korisne površine stana s PDV-om, a zajam javnih sredstava u svim je slučajevima 200 eura po četvornom metru.

„Ne očekujem da će taj program, barem u ovoj fazi, imati utjecaja na dionice građevinskog sektora. Vjerojatno će investitori radije pričekati njegove rezultate. Uz to, nemaju niti sve građevinske kompanije jednako razvijene poslove u stanogradnji; najviše je u to poslovanje involvirana Tehnika“, navodi Franin.

Na inozemnim burzama oprezno se trguje, nakon što su indeksi dosegnuli rekordne razine. Tako su na Wall Streetu u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon što je u petak S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu, pa ih na kupnju nije naveo ni bolji nego što se očekivao podatak o trgovini na malo.

Dow Jones oslabio je 0,18 posto, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.633 boda.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, a suzdržani su i europski ulagači na početku današnjeg trgovanja.

„Investitori na inozemnim burzama danas čekaju objavu ZEW indeksa povjerenja u eurozoni i Njemačkoj za svibanj. I u ostatku tjedna na rasporedu je objava niza važnih makroekonomskih pokazatelja, što bi moglo odrediti kretanje na dioničkim tržištima“, zaključuje Franin.

Komentirajte prvi

New Report

Close