Sve manje imovine mirovinaca u dionicama

Autor: Tin Bašić , 12. studeni 2008. u 20:00

Udjeli ulaganja mirovinskih fondova u pojedine kategorije imovine posljednjih se mjeseci bitno mijenjaju

Ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova krajem listopada iznosila je nešto više od 22 milijarde kuna, posljednji su podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Ovo je samo nastavak trenda smanjenja ukupne imovine “mirovinaca” u posljednja tri mjeseca jer je u rujnu ta imovina iznosila 22,8 milijardi kuna, dok je u kolovozu iznosila 22,9 milijardi kuna.

Snažan pad
Tako je ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova u listopadskih kriznih mjesec dana pala za 775 milijuna kuna, stoji u izvješću Hanfe. Spomenuti gubitak je i razumljiv s obzirom na loše stanje financijskog tržišta te drastični pad vrijednosti domaćih dionica na koji su, izravno ili neizravno, utjecala zbivanja s ostalih svjetskih tržišta kapitala. Promatrajući vrstu imovine u koju su obvezni mirovinski fondovi ulagali, primjećuje se pad domaće imovine i povećanje inozemne. Naime, prošlog mjeseca domaća imovina iznosila je 20,3 milijardi kuna, što je bilo 91,8 posto od ukupne imovine, dok je mjesec dana prije taj udio iznosio 94,4 posto. Od 2002. godine, kada su obvezni mirovinski fondovi počeli s radom, jedino je u svibnju prošle godine udio domaće imovine pao ispod 90 posto. Potrebno je i istaknuti da se od početka ove godine udio domaće imovine u portfelju obveznih mirovinskih fondova polako smanjuje iako je u srpnju, kolovozu i rujnu bio zabilježen lagani privremeni porast. Inozemna imovina, koja je krajem listopada vrijedila 1,8 milijardi kuna, bilježi sve veći udio u ukupnoj imovini OMF-ova. Naime, u listopadu je spomenuti iznos bio 8,03 posto od ukupne imovine, što je znatno povećanje s obzirom na mjesec prije kada je taj udio iznosio tek 5,63 posto, dok je početkom godine iznosio samo 3,8 posto. U proteklih šest godina jedino je 2005. godine i u svibnju 2007. godine zabilježen udio inozemne imovine bio viši od deset posto, stoji u izvješću Hanfe.




Domaća ulaganja
Ako se pogledaju samo domaća ulaganja, obvezni mirovinski fondovi i dalje najviše ulažu u domaće vrijednosne papire čiji je udio u listopadu iznosio 90,2 posto. Promatrajući strukturu portfelja domaćih vrijednosnih papira, najveći udio imaju državne obveznice, za koje mnogi analitičari smatraju da su sigurniji način ulaganja s obzirom na sadašnji pad dionica na Zagrebačkoj burzi čiji je indeks CROBEX od početka godine prepolovio svoju vrijednst. Ulaganje u državne obveznice mirovinskim fondovima dobrim dijelom diktira i zakon. Krajem listopada tako su, od ukupnih domaćih investicija, u državne obveznice mirovinci imali investirano 68,9 posto sredstava, bitno više od 62,1 posto zabilježenih samo dva mjeseca prije. Ovakva razlika u iznosima dijelom je posljedica i pada vrijednosti ulaganja u dionice, što je automatski povećalo relativni udio uložen u obveznice.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Sad su se svi ukakali,ali mene samo raduje što cjene nafte padaju jer ono je jedini pokretač gospodarstva i usporivač inflacije , a ostalo će sve sjesti na svoje mjesto jer naši ekonomisti samo bleje u strane burze i u SAD jer ako se John pokaki oni se pokake i popiške i ako John kaže buu oni se svi razbježe s burze . Mnogo sreće hrabrima ili ludima kako ih neki sada vide.

Joj, joj, pa sama prodaja INE skresala im je vrijednost u dionicama za 1,6 milijradi kuna. Tu lovu nisu vratili u dionice nego oko polovice u inozemne obveznice, a ostalo većinom u depozite.

tony, INA je bila sredinom mjeseca, zato je pao udio dionica.

boli ih djon tony, pa ne ulazu svoje pare….

New Report

Close