Stranci i dalje masovno bježe s domaćeg tržišta kapitala

Autor: Tin Bašić , 11. listopad 2012. u 11:31
Stranci su posjedovali 76 mlrd. kn vrijedne dionica na kraju drugoga kvartala, objavio je SKDD

Vrijednost dionica kod stranaca u 2012. pala je 3,58 mlrd. kuna, a ukupna vrijednost svih dionica povećala se 2,52 mlrd. kuna.

Vrijednost dionica koje su u vlasništvu stranih investitora u trećem tromjesečju ove godine u bila je 1,2 milijarde kuna manja nego u drugom kvartalu. Najnoviji statistički podaci Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD) pokazuju da su strane osobe posjedovale 76,03 milijarde kuna vrijednih dionica. Samo tri mjeseca prije stranci su u svojem vlasništvu imali 77,26 milijardi kuna vrijednih dionica. I usporedba podataka depozitorija s tromjesečnim podacima koje je prošloga tjedna objavila Zagrebačka burza dokazuje da su se u posljednja tri mjeseca strani ulagači intenzivnije povlačili s domaćeg tržišta kapitala.

Rast u 'domaćim' rukama

Vrijednost svih dionica koje su izlistane na burzi krajem prošlog mjeseca iznosila je 132,66 milijardi kuna, što je u odnosu na kraj lipnja 5,2 posto više (u apsolutnim iznosima to je rast od 6,56 milijardi kuna), ali za takvo poboljšanje "opće slike" u protekla tri mjeseca zaslužan je rast vrijednosti dionica u rukama domaćih investitora. Vrijednost dionica u njihovim rukama porasla je 7,4 milijarde kuna na 115,36 milijardi, što je možda na prvi pogled prikrilo pokazatelje povlačenja stranaca sa ZSE. Podsjetimo, dionice svih dioničkih društava u Hrvatskoj nisu izlistane na burzi, ali sve su deponirane u SKDD-u. Ukupna vrijednost dionica u SKDD-u krajem rujna iznosila je 222,03 milijarde kuna (za one dionice za koje nije moguće utvrditi tržišnu vrijednost, Depozitorij uračunava nominalnu vrijednost dionice). Krajem lipnja njihova je ukupna vrijednost iznosila 215,20 milijardi. Dakle, u posljednja tri mjeseca vrijednost svih dionica u Hrvatskoj porasla je 6,83 milijarde, što korelira s rastom vrijednosti dionica izlistanih na ZSE, što pak pokazuje da se nije previše mijenjala vrijednost onih dionica koje nisu na ZSE. Uspoređujući kretanje vrijednosti dionica u stranom vlasništvu na kraju rujnu i s prethodnim kvartalima, vidljivo je da se strani ulagači već neko vrijeme intenzivnije povlače iz Hrvatske. Od početka 2012. vrijednost dionica u stranom vlasništvu pala je čak 3,58 milijardi kuna, a ukupna se vrijednost svih dionica povećala 2,52 milijarde kuna. S druge strane ukupna vrijednost dionica u posljednjih je godinu dana zabilježila rast od 91,1 milijun kuna, no vrijednost dionica kod stranih ulagača pala je za čak 5,92 milijarde kuna.

Mali i veliki investitori

Osim pada imovine stranih ulagača u tom razdoblju treba spomenuti i pad vrijednosti dionica domaćih privatnih ulagača koji je iznosio 2,26 milijardi kuna (sa 25,7 milijardi u rujnu 2011. na 23,45 milijardi). Ipak, vrijednost dionica u vlasništvu domaćih pravnih osoba porasla je u isto vrijeme za 1,16 milijardi kuna na 115,36 milijardi. Istodobno se tržišna kapitalizacija dionica na burzi smanjila za 7,76 milijardi kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slovenci ?

New Report

Close