Strah od dionica gurnuo male ulagače u obveznice

Autor: Tin Bašić , 23. kolovoz 2010. u 22:00

Mali ulagači na američkom tržištu već 30 uzastopnih mjeseci više ulažu u obvezničke nego u dioničke fondove što se posljednji put dogodilo početkom osamdesetih godina

Podaci o ulaganjima u investicijske fondove, koje je objavila analitička kuća Investment Company Institute, potvrđuju koliko je strah od dionica obuzeo male ulagače u Americi. Tržišta kapitala u posljednjih su deset godina doživjela dva velika kraha, zbog čega su se mali ulagači, umjesto dionica, okrenuli obveznicama.

Time su poremetili ravnotežu tamošnje fondovske industrije vrijedne 10,5 bilijuna dolara, piše Bloomberg.Kao što je slučaj i u Hrvatskoj, mali ulagači se više odlučuju za konzervativnije fondove. Obveznički fondovi u SAD-u posljednjih 30 mjeseci uzastopce privlače više novca nego njihovi dionički konkurenti. Do kraja lipnja su tako privukli ukupno 559 milijardi dolara. Istovremeno su mali ulagači povukli 209,4 milijarde dolara iz tamošnjih dioničkih fondova kao i dodatnih 24,4 milijarde iz fondova koji kupuju inozemne dionice. Posljednji puta tako se nešto desilo u razdoblju od rujna 1984. do ožujka 1987. godine. Tada su čak 31 mjesec za redom obveznički fondovi imali više uplata, unatoč tome što je u isto vrijeme dionički indeks S&P500 porastao 75 posto. Preliminarni podaci pokazuju da je sadašnji trend nastavljen i u srpnju čime bi bio izjednačen ‘rezultat’ iz 80-ih godina. “Mali ulagači su još u šoku zbog svega što se dogodilo u posljednje dvije godine”, izjavio je glavni fond menadžer T. Rowe Price grupe James Kennedy. Uz nepovjerljivost prema dionicama, obvezničkim fondovima u prilog idu i naknade. One su, naime, 20 posto niže od naknada u dioničkim fondovima. Prosječni dionički fond od investiranih 100 dolara naplati 76 centi naknada, dok obveznički fondovi na 100 dolara uzimaju 61 američki cent. Međutim, sadašnji trend donio je i zabrinutost među fond menadžere – nastaje li novi balon, ovoga puta obveznički. Predsjednik Uprave Franklin Resourcesa Gregory Johnson za Bloomberg je izjavio kako ulagači previše novca plasiraju u obveznice i da uopće nisu svjesni rizika. Cijene obveznicama padaju kad porastu kamate, napominje Johnson i dodaje kako će i dalje klijentima savjetovati dionice. Društva koja upravljaju fondovima, pak, na sve načine pokušavaju vratiti povjerenje ulagača i ‘nagovoriti’ ih na kupovinu udjela u dioničkim fondovima. Franklin Resources jedno je od tih društava koje je svoju marketinšku kampanju počelo još u siječnju. Glavni argument im je povijesno ponavljanje ekonomskih ciklusa, pa tako kažu kako “dionice u pravilu postižu dobre rezultate nakon desetljeća u kojem su krahirale”. Fond menadžeri, analitičari i ostali stručnjaci upozoravaju da bez obzira na strah od dionica, mali ulagači moraju pažljivo pratiti zbivanja na tržištu jer će “propustiti vlak”. Netko tko čeka stabilnost vrlo vjerojatno će propustiti rast, kažu stručnjaci.

Atraktivno ulaganje

Potražnja povećala izdanja obveznica
Potražnja ulagača za obveznicama navodi kompanije na sve veće zaduživanje na taj način nauštrb bankovnih kredita Podaci analitičke tvrtke Capital IQ pokazuju da je dvostruko više američkih kompanija u prvom tromjesječju povećavalo zaduživanje kroz obveznice od zaduživanja kroz kredite.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taman kad se nakrcaju pa pukne ta balončina pogubiti će pare ko onaj delux i slična bratija 2008.me godine

New Report

Close