Stiže 14 novih certifikata, ulagači će moći trgovati i indeksom S&P500

Autor: Tin Bašić , 10. lipanj 2013. u 17:29
Od rujna prošle godine redovito se trguje certifikatima na Zagrebačkoj burzi/FOTOLIA

Ulagačima bi ‘probleme’ mogao stvarati certifikat na S&P500, budući da burza u New Yorku radi većinom izvan radnog vremena ZSE.

Austrijska Erste banka izradila je certifikat izveden iz vlastite dionice koja kotira na burzi Beču te certifikat koji je izveden iz futures ugovora indeksa S&P500.

Tako će od utoraka prvi puta domaći investitori moći trgovati certifikatima koji se temelje na jednoj dionici kao i na jednom američkom indeksu. Erste će na Zagrebačkoj burzi uvrstiti ukupno 14 novih turbo certifikata, odnosno strukturiranih instrumenata s polugom čime će ih na tržištu biti 33.No, ulagačima bi 'probleme' mogao stvarati certifikat na S&P500, budući da burza u New Yorku većinom radi izvan radnog vremena Zagrebačke burze. Međutim, Marko Erdeljac iz Sektora financijskih tržišta Erste banke u Zagrebu pojašnjava da je kretanje vrijednosti samih futuresa aktivno i za vrijeme radnog vremena naše burze. "No, kako zbog vremenske razlike naši investitori nisu u mogućnosti reagirati ispred i iza radnog vremena Zagrebačke burze vjerujem da će oni prednost tog certifikata iskoristiti za 'swing trading'", kaže Erdeljac.

Riječ je o stilu trgovanja u kojem ulagači pokušavaju zaraditi u razdoblju od jednog do četiri dana. "Takozvani 'swing traderi' koriste tehničku analizu kako bi pronašli instrumente s kratkoročnim cjenovnim momentom. Takvi investitori nisu zainteresirani za fundamentalnu vrijednost temeljne imovine, već trguju temeljem kretanja cijene instrumenta", objašnjava Erdeljac. Najveću polugu u novoj tranši ima certifikat koji se temelji na njemačkoj državnoj obveznici – Bund. Izdat će se dva takva, short i long i svaki će imati polugu od 30. To znači ako temeljna imovina, u tom slučaju spomenuta obveznica, raste jedan posto, certifikat raste 30 posto. No ako pak obveznica padne jedan posto, certifikat pada 30 posto. Poluge na long i short certifikate na dionicu Erste banke iznose 5, a na dva long certifikata na indeks S&P500 poluge su 7 i 11, a na dva shorta 11 i 6. Od prvog uvrštenja certifikata u rujnu prošle godine, njima se redovito trguje.

Iako im mjesečni prometi variraju, u prosjeku je njihov promet oko sedam posto dioničkog. U svibnju je certifikatima protrgovano ukupno 13,5 milijuna kuna, a u travnju 29,44 milijuna. Istodobno, promet dionicama bio je 263,6 milijuna, odnosno 203,53 milijuna kuna. Prošloga mjeseca najpopularniji certifikat bio je turbo short na njemački index DAX s mjesečnim prometom od 3,7 milijuna kuna i turbo short na naftu s prometom od 2,4 milijuna kuna. Unatoč tomu što su certifikati našli svoju publiku na domaćem tržištu kapitala, Erdeljac upozorava da su strukturirani instrumenti namjenjeni iskusnim sudionicima tržišta kapitala budući da su vrlo rizična vrsta imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close