Stagnacija Crobexa oko najnižih razina od početka godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 09:41
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje slab obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, koji se kreću oko najnižih razina od početka godine, jer na vidiku nema poticajnih vijesti.

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje slab obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, koji se kreću oko najnižih razina od početka godine, jer na vidiku nema poticajnih vijesti.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,52 posto, na 1.729 bodova, najnižu razinu u ovoj godini, a Crobex10 za 0,34 posto, na 1.008 bodova.

Crobex je tako od početka godine u minusu 0,9 posto, dok je Crobex10 u plusu za samo 1 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 8,1 milijun kuna, što je na razini prethodnoga dana.

"Jučerašnji trgovinski dan protekao je bez značajnijih promjena Crobexa i prometa. Danas također očekujem prilično miran dan, u kojem bi se indeksi i promet mogli zadržati na postojećim razinama", kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

Najveći promet jučer je bio ostvaren dionicom Privredne banke Zagreb, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,36 posto, na 575 kuna.

Slijedi dionica Valamar Riviere, s oko 930 tisuća kuna prometa i porastom cijene za 0,21 posto, na 19 kuna.

Nešto veći promet, 908 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom HT-a, čija je cijena oslabila 0,31 posto, na 160 kuna.

"Na europskim tržištima jučer je bio primjetan manji volumen trgovanja uz stagnaciju i blagi minus važnijih indeksa. Ulagači su i dalje oprezni, iako je problem Grčke barem privremeno riješen, pa se pad indeksa pripisuje tehničkoj korekciji u odnosu na rekordne razine koje su pojedini indeksi dosegnuli dan ranije", navodi Kalajžić.

Londonski FTSE oslabio je 0,21 posto, na 6.935 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 4.882 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,04 posto, na rekordnih 11.210 bodova.

Na Wall Streetu je, pak, jučerašnji dan završio stagnacijom ključnih indeksa. Dow Jones ojačao je 0,08 posto, na 18.224 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.113 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 4.967 bodova.

"Nakon najave čelnice Feda da će se eventualno povećanje kamatnih stopa razmatrati na svakoj slijedećoj sjednici, pojedini analitičari smatraju da takvo 'odgađanje' odluke znači da američko gospodarstvo ipak nije toliko jako za njihovu promjenu. Stoga su i tamošnji ulagači, nakon skoka indeksa dan ranije, ipak malo posustali", zaključuje Kalajžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close