Središnji depozitorij se dijeli

Autor: Tin Bašić , 28. svibanj 2013. u 22:00
Središnje klirinško depozitarno društvo započelo je razgovore o razdvajanju/FOTOLIA

Iz Depozitorija ističu da pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji moraju implementirati svo važeće europsko zakonodavstvo.

Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) se dijeli. Tvrtka koja upravlja i nadgleda 336,42 milijarde kuna vrijednih dionica i dužničkih vrijednosnica trebala bi se podijeliti na dva dijela. Usluge poravnanja, odnosno poslovi vezani za isplatu prodanih dionica (utvrđivanje rokova isplate te izračuni tih isplata) izdvojit će se u posebnu tvrtku.

Sve ostale usluge depozitorija, kao što su između ostaloga provođenje povećanja i smanjenja temeljnog kapitala tvrtke, isplata dividende i spajanje kompanija ostaju SKDD-u. U petak je u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga održan sastanak na temu dijeljenja SKDD-a. "Pitanje razdvajanja SKDD-a nikada nije bilo upitno. O tome je Nadzorni odbor bio upoznat u prosincu 2012. godine i već su se vodile rasprave o planu kada je to najbolje učiniti s obzirom na značajne resurse koje treba angažirati u postupku implementacije navedene, ali i buduće regulative", objašnjavaju iz središnjeg depozitorija. 

Licenca za rad
Prema našim neslužbenim informacijama, dioba SKDD-a trebala bi biti zaključena i odobrena polovicom iduće godine kada bi regulatori trebali novom društvu dati licencu za rad. Iako još uvijek nije dogovoreno u kojem obliku će se osnovati novo društvo ni tko će njime upravljati, za sada postoji ideja da se osnuje društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), a čiji osnivač bi trebao biti SKDD. Iz Depozitorija ističu da pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji moraju implementirati svo važeće europsko zakonodavstvo pa tako i EMIR – regulativu koja, između ostalog, uređuje ulogu središnje ugovorne strane, što SKDD pruža i radi od 2000. godine.Regulaciju o infrastrukturi europskog tržišta (European Market Infrastructure Regulation) Europska komisija donijela je u srpnju prošle godine, a stupila je na snagu kolovozuRiječ je o direktivi koja detaljno propisuje poslovanje klirinških i depozitornih kuća.

Šturo objašnjenje Hanfe
Donesena je zbog jače regulacije OTC transakcija (over the counter) koje je se od prošle godine moraju prijavljivati regulatorima. "SKDD je već krajem prošle godine započeo s pripremama implementacije EMIR-a kao i radom na drugoj regulativi kojom će se detaljnije urediti način poslovanja depozitorija", kažu iz SKDD-a. Kontaktirali smo Hanfu i pitali ih koji su uvjeti diobe SKDD-a te koji je predviđeni rok da se to provede. Nisu odgovorili na naša pitanja nego samo poručili da "zbog ulaska u EU intenzivno surađuju sa subjektima nadzora s ciljem da se sve prilagodbe novom načinu rada i relevantnoj zakonskoj regulativi pravodobno provedu" te da u tom smislu kontinuirano surađuju sa Zagrebačkom burzom i SKDD-om. 

Izmjene zakona

Podjela već u ZTK-u

U izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kaptala, koje stupaju na snagu 1. srpnja, dan je okvir odvajanja SKDD-a. Do sad je, između ostaloga, upravljao i poravnanjem i namirom, a u izmjenama je to odvojeno veznikom 'ili'. A iz članka "Sustav središnjeg depozitorija" poravnanje i namira su izbrisani.

Komentirajte prvi

New Report

Close