Spotify sprema zamku

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2017. u 22:01
Neizdavanje novih dionica razočarat će investicijske bankare/REUTERS

Izlazak na burzu, ali bez izdavanja dionica.

Najiščekivaniji tehnološki izlazak na burzu u ovoj godini – inicijalna javna ponuda (IPO) švedskog Spotifya – zbog svog neuobičajenog pristupa razočarat će mnoge na Wall Streetu.

Prema tvrdnjama britanskog dnevnog lista The Telegraph, vodeći glazbeni servis na svijetu planira izaći na burzu ne prodavši ni jednu novu dionicu. To će biti veliki udarac za investicijske banke koje se nadaju proviziji od uvrštenja novih dionica. Prema navodima tog lista, Spotify će se odlučiti za neuobičajeni pristup "izravnog uvrštenja" u kojem se ne prodaju nove dionice, već postojeći dioničari mogu na prodaju ponuditi svoje postojeće udjele.

Izravno uvrštenje rijedak je slučaj na Wall Streetu, ali će omogućiti Spotifyevim investitorima i zaposlenicima koji imaju dionice da ostvare zaradu na dionicama koje posjeduju, a bez da im udjeli budu "razvodnjeni" izdavanjem novih dionica ili da im se zabrani prodaja dionica na određeno razdoblje. S druge strane, Wall Street Journal piše kako je Spotify već duže vrijeme pod pritiskom izlaska na burzu i zbog uvjeta lanjskog izdavanja obveznica vrijednih milijardu dolara. Naime, obveznice donose veći prinos ako kompanija bude izlistana na burzi. Očekuje se da Spotify u IPO-u bude vrednovan na 10 milijardi dolara. Prošloga tjedna kompanija je učinila ključni korak koji će je učiniti još atraktivnijim ulaganjem na burzi.

Naime, s najvećom glazbenom etiketom, Universalom, potpisan je sporazum koji glazbenicima omogućuje povlačenje svojih albuma s besplatnih, vremenski ograničenih verzija korištenja Spotifya. Spotify ima 50 milijuna korisnika koji koriste besplatnu verziju te još 50 milijuna koji plaćaju mjesečnu naknadu za neograničeni pristup glazbenim arhivima. Podaci za 2015. pokazuju da je prodaja Spotifya rasla 81 posto na 1,95 milijardi eura. No, porastao je i gubitak na 173 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close