Špekulacije o Nijemcima podigle Beogradsku burzu

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2014. u 22:01
Gordana Dostanić, predsjednica Uprave Beogradske burze/Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što je Fraport preuzeo ljubljansku zračnu luku, počelo se govorkati da želi i beogradsku.

Špekulacije o ulasku moćnog njemačkog operatera frankfurtske zračne luke Fraport u Srbiju prouzročile su mini-renesansu tamošnjeg tržišta kapitala.

U prošla dva mjeseca indeks Beogradske burze Belex 15 ojačao je za 10 posto, iako likvidnost ukupnog tržišta nije bitno povećana. Gledano po mjesecima, u srpnju je Belex 15 porastao 4,8 posto, a u kolovozu dodatnih 5,5 posto, pa je u dva ljetna mjeseca tamošnji indeks ostvario ponajbolje mjesečne rezultate u dosadašnjem dijelu godine.Statistika Beogradske burze izdvaja nekoliko dionica. U kolovozu je ponajviše skočila dionica beogradskog Aerodroma Nikola Tesla koja je ojačala čak 16,5 posto.

 

16posto

porasla je samo u kolovozu dionica beogradske zračne luke

Naime, nakon što je odabran kao najbolji ponuđač za preuzimanje ljubljanske zračne luke, u medijima su se pojavile špekulacije da je njemački Fraport zainteresiran i za beogradsku zračnu luku. Dionice zračne luke po rastu cijene slijedi dionica Sojaproteina s 10,7 posto rasta te Energoprojekt holdinga sa skokom od 7,6 posto.Ipak, tamošnji analitičari tvrde kako nema nekog posebnog uzroka rasta tržišta. "Obujam trgovanja je relativno mali, pa svaka povećana kupnja utječe na kretanje indeksa. Određene dionice, prije svega Aerodroma Nikola Tesla i Energoprojekta, skočile su i značajno podigle cijeli indeks", pojašnjava Branislav Jorgić, direktor beogradskih Jorgić brokera.

"Za rast cijene Aerodroma Nikola Tesla zaslužne su špekulacije o ulasku njemačkih investitora dok za Energoprojekt nema nekog posebnog razloga. Doduše, kompanija je najavila dividendu i poboljšala rezultat poslovanja", navodi Jorgić. Dodaje kako je trenutno zanimljiva situacija s dionicom naftne industrije NIS. "Većinski vlasnik NIS-a je Gazprom, pa je zbog ukrajinske krize došlo do pada cijene. No, ovisno o razrješenju krize, moguća je pozitivna korekcija. NIS odlično posluje i svi pokazatelji govore da se radi o podcijenjenoj dionici", smatra Jorgić. Dionica NIS-a ove je godine u minusu od 4,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close