S&P indeks oštro pao, cijena Twittera snažno porasla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 09:49
Thinkstock

U fokusu ulagača na Wall Streetu u četvrtak je bila dionica Twittera, čija je cijena u debiju na tržištu vrtoglavo porasla, dok je S&P 500 indeks pretrpio najveći dnevni pad od kolovoza, unatoč smanjenju kamata Europske središnje banke.

U fokusu ulagača na Wall Streetu u četvrtak je bila dionica Twittera, čija je cijena u debiju na tržištu vrtoglavo porasla, dok je S&P 500 indeks pretrpio najveći dnevni pad od kolovoza, unatoč smanjenju kamata Europske središnje banke.

Dow Jones indeks pao je 152 boda, ili 0,97 posto, na 15.593 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,32 posto, na 1.747 bodova, a Nasdaq indeks 1,90 posto, na 3.857 bodova.

U najspektakularnijoj javnoj ponudi u ovoj godini jučer je, prvog dana trgovanja na Wall Streetu, cijena dionice Twittera skočila više od 70 posto, na 44,90 dolara.

U javnoj ponudi cijena je bila postavljena na 26 dolara, a tijekom trgovanja, u kojemu je vlasnika zamijenilo 117 milijuna dionica, u jednom je trenutku bila u plusu više od 90 posto.

„Twitter je privukao svu pažnju, no ono što bi trebalo također privući pažnju jest oštar pad Nasdaq indeksa i dionica malih kompanija, dok su defanzivni sektori ojačali. To navodi na zaključak da ispod površine ima pukotina“, kaže Ryan Detrick, analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

A u tu je pukotinu potonuo S&P 500 indeks, pod pritiskom oštrog pada cijena dionica nekoliko kompanija, koje su objavile slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

U pozadini svega toga ostalo je neočekivano smanjenje ključne kamatne stope Europske središnje banke s 0,50 na 0,25 posto, najnižu razinu u povijesti.

Labavljenje monetarne politike obično pozitivno utječe na tržište dionica, no jučer to nije bio slučaj. Ulagači se, naime, plaše da bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo jer gospodarstvo stabilno raste.

U trećem je tromjesečju američki bruto domaći proizvod ojačao 2,8 posto na godišnjoj razini, više nego u prethodnom kvartalu i znatno više od 2 posto, koliko se očekivalo.

Pokaže li izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak, da se i tržište rada oporavlja, to bi moglo navesti američku središnju banku na smanjenje monetarnih poticaja već u prosincu, a ne u ožujku iduće godine, kako su se ulagači nadali.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,66 posto, na 6.697 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 4.280 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,44 posto, na 9.081 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close