S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 08:35
Ilustracija / thinkstock

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, jačanje njezinog gospodarstva potaknulo je rast cijena sirovina, što je, pak, pozitivno utjecalo na rudarski i energetski sektor.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina, jer je snažan rast izvoza Kine potaknuo nadu u jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Dow Jones indeks ojačao je 80 bodova, ili 0,60 posto, na 13.471 bod, dok je S&P 500 indeks porastao 0,76 posto, na 1.472 boda, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 3.121 bod. Skok S&P 500 indeksa na novu najvišu razinu od prosinca 2007. godine zahvaljuje se snažnijem nego što se očekivalo rastu izvoza i uvoza Kine. To pokazuje da se, nakon sedam tromjesečja usporavanja, rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva ubrzava. „Na tržištu je to pozitivno protumačeno jer je zaustavljeno usporavanje rasta. Ako će Kina i dalje bilježiti dobar rast, to će pružiti podršku i američkim proizvođačima“, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u fondu Swarthmore Group.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, jačanje njezinog gospodarstva potaknulo je rast cijena sirovina, što je, pak, pozitivno utjecalo na rudarski i energetski sektor. S&P indeks energetskog sektora porastao je 1 posto. Još je više, 1,4 posto, skočio S&P indeks financijskog sektora, što se zahvaljuje novim pravilima u vezi hipotekarnih zajmova, koje su jučer objavile regulatorne vlasti, a kojima se uvode novi kriteriji određivanja je li dužnik u stanju plaćati stambeni kredit.

Nova pravila spriječit će, kažu analitičari, ponavljanje krize kakva je bila kriza drugorazrednih hipotekarnih zajmova, koja je prije pet godina gurnula američko gospodarstvo u recesiju. Zahvaljujući tome, jučer je cijena dionice Bank of America porasla 3,1 posto. Još je više, 3,7 posto, skočila cijena Morgan Stanleya, nakon što je ta banka najavila smanjenje broja zaposlenih, a time i troškova poslovanja.

Na dobro raspoloženje ulagača ukazuje pad VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za više od 2 posto, na 13,5 bodova. Obujam trgovanja bio je iznadprosječan. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,7 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde. Na europskim se burzama jučer trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 6.101 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,16 posto, na 7.708 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 3.703 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close