Snapove dionice skočile 25%, tvrtka pod lupom regulatora

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2017. u 22:01
Osnivači Bobby Murphy i Evan Spiegel postali su milijarderi/REUTERS

Komisiju za burze i vrijednosnice zanima Snapovo uskraćivanje glasačkih prava dioničarima.

Tek je izašao na burzu, a već je pod lupom regulatora – sudbina je Snapa, tvrtke čijim se dionicama u četvrtak počelo trgovati na Njujorškoj burzi.

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmjenjivanje poruka Snapchat, odredio je u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) vrijednost svoje dionice na 17 dolara, čime je vrijednost tvrtke procijenjena na 24 milijarde dolara, iako Snap nije nikada ostvario dobit.  Snapchat, koji je posebno popularan među tinejdžerima, omogućava korisnicima slanje slika i poruka koje potom nestaju. Snap je u svojem IPO-u srijedu prikupio 3,4 milijarde dolara, što je iznad njegovih očekivanja.

 

3,4 mlrd.

dolara prikupio je Snap u prodaji dionica na burzi

Tijekom IPO-a potražnja za dionicama je bila deseterostruko veća od ponude, što pokazuje zanimanje za dionicama koje bi moglo rezultirati skokom u prvom danu trgovanja. Na otvaranju trgovanja cijena je skočila na 21 dolar.  Međutim, tko je kupio dionice neće imati glasačkih prava na skupštini dioničara što je presedan u američkom dioničarstvu. Takav neobičan potez kompanije privukao je pažnju regulatora, Komisije za burze i vrijednosnice, ekskluzivno doznaje Reuters.

Kako su iz SEC-a poručili za taj medij, sljedeći tjedan sastat će se savjetodavni odbor regulatora kako bi raspravio da li uskraćivanje glasačkih prava dioničarima može smanjiti transparentnost kompanije prema dioničarima.

SEC navodno još više brine mogućnost da i ostale nove tehnološke kompanije krenu tim putem. Nakon inicijalne ponude od 17 dolara po dionici, vlasnik aplikacije popularne među mladima ima tržišnu vrijednost od otprilike 24 milijarde dolara, više nego dvostruko od konkurentskog Twittera, a ujedno i najveću valuaciju IPO-a američkih tehnoloških kompanija nakon Facebooka prije pet godina. Time će osnivači kompanije Evan Spiegel i Bobby Murphy postati multimilijarderi.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close