Na burzu izlazi Samsung Everlast – bavi se upravljanjem zabavnim parkovima

Autor: Tomislav Pili , 05. lipanj 2014. u 12:24
Na burzu izlazi Samsung Everland, koji je zapravo holding cijele Samsung grupe

Samsung Everlast bavi se upravljanjem zabavnim parkovima, a vlasnički je premrežen s cijelom grupom.

Vijest da Samsung Everland, dio najvećeg korejskog poslovnog konglomerata, kreće u javnu ponudu dionica (IPO) označava početak vlasničkog preslagivanja i smjene generacija na čelu jedne od najvećih svjetskih multinacionalki.

Kako navode američki mediji pozivajući se na priopćenje kompanije, ponuda dionica Samsung Everlanda planirana je za početak sljedeće godine, a sljedećeg mjeseca odabrat će se banka koja će ponudu dionica operativno sprovesti. Još je nepoznato koliki bi se iznos želio prikupiti, a špekulira se da bi dionice bile izlistane na Seulskoj burzi. Međutim, glasnogovornik kompanije odbio je potvrditi lokaciju izlistavanja dionica.Samsung Everland operator je zabavnog parka, a bavi se i modnim biznisom. Međutim, radi se o kompaniji koja je de facto holding kompanija cijele Samsung grupe i kontrolira izravno ili neizravno udjele u svim podružnicama kroz zamršenu vlasničku strukturu.

Preciznije rečeno, obitelj Lee na taj način ima udjele u cijeloj grupi. Najveći dioničar Samsung Everlanda s 25 posto udjela je Jay Yun Lee, sin predsjednika Samsung Electronicsa Lee Kun-heea. Njegove dvije kćeri, Lee Boo-jin i Lee Seo-hyun u Everlandu drže svaka po 8,4 posto dionica dok "pater familias" ima najmanji udjel od 3,7 posto. Samsung Everland je pak drugi najveći dioničar osiguravateljskog dijela Samsungova biznisa, Samsung Life Insurancea. Najveći dioničar u toj kompaniji je, naravno, Lee Kun-hee. Samsung Life pak drži 7,6 posto udjela u Samsung Electronicsu, perjanici cijele Samsung grupe i najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona. Analitičari američke banke Morgan Stanley u izvješću objavljenom u srijedu smatraju da će upravo Samsung Everland odigrati ključnu ulogu u restrukturiranju Samsunga.

Naime, 72-godišnji Lee Kun-hee trenutno je ozbiljno narušenog zdravlja i od svibnja je hospitaliziran nakon već drugog srčanog udara. Prema mišljenju analitičara, ponuda dionica Samsung Everlanda poslužit će sinu Leeu da prikupi dovoljno novca za konsolidiranje vlasničkih udjela u ostalim kompanijama grupe. Time bi se dogodio prijenos kontrole s oca na sina i dvije sestre.Inače, ulagači su s oduševljenjem prihvatili vijest o IPO-u Samsung Everlanda i početku smjene generacija. Dionica Samsung Electronicsa poskočila je na burzi 4,8 posto dosegnuvši šestomjesečni cjenovni maksimum.

Komentirajte prvi

New Report

Close