‘Smanjujemo cijenu Leda, ali zadržavamo preporuku dokupa’

Autor: Ana Blašković , 02. listopad 2014. u 09:38
Niske temperature tijekom ljeta uzele su danak u prihodima/Marko Prpić/PIXSELL

Zadržana je preporuka za akumulaciju dionica zbog potencijala rasta od 13 posto.

Analitičari Erste grupe smanjili su ciljanu cijenu dionice Leda na 9748 kuna, odnosno za 174 kune.

Banka i nadalje zadržava investicijsku preporuku za akumulaciju dionice smatrajući da Ledo ima godišnji potencijal rasta od oko 13 posto.Nakon poplava koje su pogodile regiju, danak u prihodima uzele su znatno niže temperature nego inače uz česte kiše tijekom ljetne sezone. (Ne)vrijeme nije bilo jedini neprijatelj poslovanja; na rezultat je utjecala i kazna od 24 milijuna kuna koju je u Srbiji morao platiti Frikom zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu. 

 

13,9posto

mogla bi iznositi EBITDA marža Leda ove godine

Padaju marže 
S tim se izvanrednim događajima, smatra Ersteov analitičar Davor Špoljar, Ledo solidno nosio te čak i ponešto povećao tržišni udio. Kaznu je kompenzirala prodaja srpske podružnice Nove Sloge za procijenjenih 130 milijuna kuna uz oko 26 milijuna kuna dobiti. Ipak, dok su s jedne strane uloženi ozbiljniji napori u jačanje HoReCa kanala čime je djelomice iskorištena uspješna turistička sezona, povećanje udjela hrane nauštrb sladoleda u strukturi prihoda uzeo je danak u maržama. EBITDA marža (udio zarada prije poreza, deprecijacije i amortizacije u neto prihodu) mogla bi se spustiti s prošlogodišnjih  15,8 posto na 13,9 posto ove godine. Istodobno, EBIT marža (omjer zarade prije poreza i neto prihoda) bi se mogla spustiti s 13,9 na 9,3 posto. No, solidnu bazu za oporavak prihoda i profitabilnosti iduće godine Erste vidi u nastavku racionalizacije troškova, reorganizaciji prodajnih kanala uz pad cijena faktora proizvodnje na globalnim tržištima, uz povoljno vrijeme. 

Otvara se Slovenija
Agrokorovom kupnjom Mercatora Ledu se jače otvara slovensko tržište s kojeg bi u narednih pet godina moglo doći oko 100 do 120 milijuna kuna novog prihoda uz dodatan EBIT od 15 milijuna kuna, a jača se i pozicija na ostalim temeljnim tržištima, procjenjuje Erste. Zbog povećanja dividende na 297 kuna Erste je podignuo i vlastite prognoze budućeg dividendnog prinosa na razinu od tri do 3,5 posto."Ledo je više nego fer vrednovana dionica koja je dosegnula maksimum i buduće kretanje ovisit će o rezultatima", kaže član Uprave Global Investa Petar Brkić. Koliko se Ledu otvara potencijalnih prihoda kroz Mercator Brkić kaže da je teško procijeniti jer će to ovisiti o detaljima postojećih ugovora sa slovenskom konkurencijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close