Slijedi optimizam za brodare?

Autor: Tin Bašić , 18. kolovoz 2010. u 22:00

Iako dionice domaćih brodara izravno ne prate kretanje indeksa BDI, ipak bi procjena njegova rasta mogla imati pozitivan utjecaj

Procjena da bi indeks BDI do kraja godine mogao nastaviti sa strelovitim rastom koji je započeo prije mjesec dana pozitivan je znak za dionice domaćih brodara, slažu se stručnjaci tržišta kapitala.

“Postoji korelacija između BDI indeksa i domaćih brodara. Međutim, ona nije linearna, odnosno dionice brodara i BDI indeksa nemaju identično kretanje, nego dosta slično. No svakako da predviđeni rast BDI indeksa ima pozitivan utjecaj”, izjavio je za Poslovni dnevnik član Uprave Erste vrijednosnih papira Hrvoje Krstulović. S njim se slaže i predsjednik Uprave Adriatica Capitala Vjeran Filippi. “Ako BDI indeks bude rastao, domaće bi brodare također mogao zahvatiti taj val. Naime, rast BDI indeksa može imati samo pozitivan utjecaj na brodare, samo je pitanje koliki će on biti”, ističe Filippi. Prema procjenama najjačih kineskih i južnokorejskih brodarskih kompanija, indeks vozarina u morskom prometu bi do kraja godine mogao preskočiti razinu od 4000 bodova. S obzirom na to da indeks BDI trenutno vrijedi 2515 bodova, očekuje se rast od gotovo 60 posto.

Paralelno kretanje
Promatrajući dionice domaćih brodara u nekoliko referentnih točki, moglo bi se zaključiti kako ih val optimizma ne bi trebao zaobići. Iako u posljednjih godinu dana nije bilo identičnoga kretanja indeksa i brodarskih dionica, u dvije točke se gotovo poklapaju. Dionice četiriju najvećih domaćih brodara – Atlantske, Uljanik i Tankerske plovidbe te Jadroplova, od kraja travnja do sredine srpnja bilježile su značajniji pad vrijednosti. Indeks BDI je pak od kraja svibnja do sredine srpnja potonuo 60 posto. Nadalje, od sredine srpnja su domaći brodari rasli mjesec dana, nakon čega su se zaustavili. U to je vrijeme indeks BDI također počeo rasti, no nije se zaustavio. Iako domaće dionice proteklih nekoliko dana padaju, a indeks BDI raste, nema razloga za promjenu optimističnog stava. “Iako su dionice domaćih brodara pale, a BDI raste, ulagačima je draže kupovati kada taj indeks raste”, kaže Krstulović.

Sve ovisi o ugovorima
No domaći brodari su konzervativniji od svjetskih. Kako kaže Filippi, s obzirom na to da naši brodari imaju dugoročnije ugovore, a ne spot ugovore (ugovori temeljeni na trenutnoj cijeni, op. a), ne bi trebalo biti značajnijeg utjecaja kretanja indeksa na domaće brodare. “Trebalo bi vidjeti koja je struktura tih ugovora pa bi se onda mogao donijeti konkretniji zaključak. No ti ugovori se mogu često mijenjati. Stoga bi se dio tog optimizma ipak mogao preliti na njih”, zaključuje Filippi.

Maersk

Skok dobiti
Najveća svjetska brodarska kompanija za kontejnerski prijevoz Maersk u prvih je šest mjeseci ove godine ponovno ostvarila pozitivno poslovanje. Neto dobit je iznosila 2,4 milijarde dolara.




Komentirajte prvi

New Report

Close